Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.06.2013. u 12:00

Dajući za pravo Samarasu, EK je prekršio temeljna ljudska prava

Europska komisija pere ruke od odluke grčkog premijera Antonisa Samarasa kojom je ugasio državnu televiziju ERT. U priopćenju stoji da je odluka donesena u punoj autonomiji Atene, te kako se ukidanje može objasniti naporima grčke vlade za “modernizaciju ekonomije“. Službeno grčko objašnjene je da su troškovi ERT-a bili previsoki. Zasigurno jesu, ali je Samaras ignorirao koliku štetu demokraciji čini takvim činom koji nema premca u demokratskim zemljama, a najmanje u državama Unije. Stoga, Bruxelles je morao osuditi grčku vladu. A time što mu je Komisija na određeni način dala za pravo ogriješila se o temeljna ljudska prava EU. Naime, prema Povelji o temeljnim ljudskim pravima EU, “svaki pojedinac ima pravo na slobodu izražavanja. To pravo uključuje i slobodu primanja ili davanja informacija ili ideja bez miješanja državnih vlasti...” Grčki presedan daje mogućnost vladama da ukidaju javnu televiziju ako im se ne sviđa sadržaj informativnog programa. Mnoge javne televizije previše su ovisne o “raspoloženju” vlade, ali to ne znači da svaki novi premijer ima pravo ukinuti takvu TV i osnovati novu. EK je priopćenjem ne oprao, već zaprljao ruke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?