Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Britanski internet postaje 'superbrz', hrvatski napreduje puževim korakom

bband-txt.jpg
import
03.09.2008.
u 18:41

Na svijetu postoji još puno mjesta s kojih ne možete pristupiti internetu, a i u našoj zemlji velik broj sela pa čak i dijelovi gradova još nemaju mogućnost spajanja na brzi širokopojasni internet, tzv. broadband.

Takva činjenica nas ne treba previše čuditi uzmemo li u obzir da ni cijela Velika Britanija nije pokrivena brzim internetom, ali oni ipak razmišljaju o bliskoj budućnosti.

Tamošnje regulatorno tijelo iznijelo je mišljenje da se u područja gdje još nema infrastrukture za širokopojasni internet ne isplati uvoditi dosadašnju, po njima već zastarjelu tehnologiju. Mjesta koja su brzi internet mogla samo sanjati, sada imaju priliku "preskočiti jednu stepenicu" i dobiti tzv. superbrzi broadband koji omogućava minimalnu brzinu od 100 mbita po sekundi.

Prvo sela pa gradovi
Razvoj interneta u Velikoj Britaniji mogao bi se uskoro kretati u obrnutom smjeru jer će superbrzi internet prvo dobiti mjesta koja dosad nisu imala razvijenu infrastrukturu, a tek će onda na red doći područja gdje brzi internet postoji već odavno.

Naši operateri vjerojatno još ne razmišljaju o uvođenju novih tehnologija, a "zahvaljujući" dominaciji T-Coma brzina "brzog" interneta u Hrvatskoj i dalje je manja od one u zemljama Europske unije. Hrvatskim korisnicima interneta brzine se dižu na kapaljku, otprilike jedanput godišnje što operateri redovito predstave kao gestu dobre volje i ljubavi prema korisnicima.

Alternativni operateri još uvijek nisu dostupni barem polovici stanovništva Hrvatske što T-Com-u i dalje omogućava svojevrsnu monopolističku poziciju pomoću koje može kontrolirati brzine i cijene usluga.

Sporo, ali ipak se kreće
Sporost državne administracije i traljavost u donošenju novih zakona pogoduju monopolistu, a to nas dovodi na gotovo posljednje mjesto u Europi kad je brzina interneta u pitanju. Najbrži internet u Europi imaju Finska (25 mbita), Švedska (20 mbita) i Nizozemska (20 mbita), a sporije od nas surfaju zemlje bivše Jugoslavije izuzev Slovenije gdje su brzine interneta veće nego u Hrvatskoj.

Trenutačno najveću brzinu za najmanju cijenu u Hrvatskoj nudi fiksni operater Amis koji je dostupan samo na području grada Zagreba. Za cijenu od 168 kuna korisnici dobivaju brzinu od 4 mbita uz neograničeno surfanje, telefonsku pretplatu, ali i besplatne telefonske razgovore unutar Hrvatske.

Za približno istu cijenu ostali operateri nude uglavnom brzinu od 2 mbita također uz telefonsku pretplatu i neograničeno surfanje. Najjeftiniji je H1 Telekom gdje je cijena takvog paketa 154 kune, za desetak kuna skuplji su Optima Telekom, Bnet i Metronet, a najskuplji je T-Com koji za približno istu uslugu traži 252 kune tj. 222 kune ako se korisnik odluči za jeftiniju telefonsku pretplatu koja donosi veće cijene minute razgovora.

Novi igrač na tržištu
Zanimljivo je i da alternativni operateri uglavnom nude deklariranu brzinu od 2 ili 4 mbita dok T-Com nudi brzinu do 2 mbita što znači da ona može varirati, a kod većine korisnika ne postiže maksimalnu vrijednost.

Hrvatsko tržište fiksne telefonije i interneta uskoro bi moglo postati još dinamičnije jer na scenu stupa još jedan operater. Riječ je o slovenskom T-2 koji je u matičnoj zemlji poznat po niskim cijenama i širokoj paleti usluga.

Želite prijaviti greške?