Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Bozanić kontra HDZ-ova zakona

17.12.2008.
u 16:25

Ovogodišnja božićna poruka kardinala Bozanića sigurno neće ući u crkvene i svjetovne ljetopise, kao što je onomad bio slučaj s porukom o grijehu struktura, ali se iz nje može sasvim dobro iščitati raspoloženje Katoličke crkve u Hrvatskoj te njezin odnos prema trenutačnoj vlasti. Crkva, pokazuje Bozanićeva božićna poruka, ima ozbiljne primjedbe na Vladu Ive Sanadera.

Famozni Zakon o suzbijanju diskriminacije, koji je HDZ-ova većina u Saboru donijela prije pola godine, još uvijek nije prihvaćen u crkvenim krugovima te, kako se čini, nema nikakva izgleda da se takvo što dogodi u skoroj budućnosti. Vodeći crkveni ljudi u posljednjih nekoliko mjeseci u više su važnih prigoda oštro kritizirali spomenuti zakon, ali i neke druge zakone koji se tiču obitelji i odgoja djece. Crkva ponovno traži promjenu, kako kažu, vrlo liberalnog zakona o abortusu. Stoga Bozanić u ovo božićno vrijeme, kada katolici obiteljski slave rođenje Krista, nije propustio naglasiti da je obitelj temelj svega. Posebno je podvukao da obitelj mogu zasnovati isključivo muškarac i žena te da država treba pomagati samo tako uređene odnose. Drugim riječima, Bozanić je kritizirao Zakon o suzbijanju diskriminacije koji, prema nekim tumačenjima, na mala vrata uvodi istospolne brakove.

Zanimljivo je da su ovih dana, a može se reći i mjeseci, mnoge udruge bliske Crkvi pokrenule kampanju protiv toga zakona koji je na dulje vrijeme zahladio odnose između HDZ-a i Crkve. Već su najavili akciju da će “tražiti” stranku koja će zustupati njihove interese jer HDZ nije ispunio očekivanja. Vladajuća stranka je do sada, objašnjavaju, dobivala bjanko glasove konzervativnih birača, a onda, kada je došla na vlast, donosila zakone koji su vrlo često bili suprotni svjetonazoru njihovih birača. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se razvijati odnosi između Crkve i HDZ-a u sljedećoj godini, kada se održavaju i vrlo bitni lokalni izbori.

No, kardinal u ovogodišnjoj poruci nije samo kritizirao. Trudio se da ne kritizira običan puk te nije, što su mu proteklih godina zamjerali neki konzervativni komentatori, najavljivao “sudnji dani “ i “sedam gladnih godina”. Naprotiv, ove je godine sam Bozanić kritizirao one koji plaše ljude svjetskom financijskom krizom te gospodarskom recesijom. Čak je katastrofičare optužio da bezrazložno šire malodušnost i depresiju.

Naoko rutinska božićna poruka, ipak nam je, kako vidimo, donijela dvije zanimljive “novosti”. Prva je da Crkva više ne vjeruje svom tradicionalnom savezniku HDZ-u, a druga da Bozanić, možda i pod utjecajem kritike, može biti glasnik nade i optimizma.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?