Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.06.2010. u 09:51

Kada EU treba donijeti odluku o ukidanju viza za građane BiH - dogodio se teroristički napad

Nije prvi, a nažalost, ni posljednji put da se Bosna i Hercegovina suočila s terorističkim napadom. Ono što eksploziju u Bugojnu razlikuje od svih dosadašnjih (nekažnjenih) napada na policajce, političke dužnosnike, vjerske objekte, trgovačke centre i stambena naselja, jest činjenica da je ovaj put napadnuta izravno država!

Planski teroristički napad na zgradu policije usmjeren je izravno protiv države, njezinog ustavnog poretka i institucija.

To je snažan udar i na europsku budućnost Bosne i Hercegovine, jer će slike iz Bugojna sigurno u svijetu vratiti sjećanja na devedesete godine prošlog stoljeća.

U trenutku kada Europska unija treba donijeti konačnu odluku o potpunom ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine dogodio se teroristički napad koji ozbiljno kompromitira sigurnosni sustav ove zemlje i šalje loš signal u Bruxelles. Je li Bosna i Hercegovina s ovakvim problemima spremna za NATO i Europsku uniju, pitanja su koja će brojni protivnici proširenja ovih organizacija u Europi postavljati narednih dana. O konkretnim motivima će se sigurno znati više nakon obavljene istrage, ali nema dvojbe da je glavni osumnjičenik poznat po radikalnim vjerskim stajalištima i pripadnosti ekstremnim vahabitima, koji ne priznaju sekularnu državu. Iako to danas neće priznati, sigurnosne vlasti u Bosni i Hercegovini godinama su podcjenjivale ovaj problem, prihvaćajući stav kako je problem radikalnih vahabita “prenapuhan”. Na žalost, eksplozija u Bugojnu ih je demantirala.

Iako ne treba generalizirati i sve pripadnike vahabitskog, odnosno selefijskog pokreta u Bosni i Hercegovini, svrstati među teroriste, činjenica je da su njihove skupine na području Bugojna i cijele središnje Bosne vrlo opasne. Haris Čaušević, koji je osumnjičen za postavljanje eksploziva, od ranije je poznat policiji.

Verbalno je napao lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića u jednoj bugojanskoj džamiji, prijetio neistomišljenicima, hodao naoružan gradom i godinama se nasilno ponašao, baš kao i nekolicina drugih sljedbenika selefijskog islamskog pokreta.

Da je problem radikalnih vjerskih skupina u Bugojnu i središnjoj Bosni “zapušten” svjedoči podatak da Rijad Rustempašić i njegovi pajdaši još nisu osuđeni za pripremu terorističkog napada i rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Treba znati da radikalnim vjerskim skupinama ne smetaju samo pripadnici drugih naroda i vjera, već i muslimani koji su “skrenuli s pravog puta”. Čaušević i drugi godinama su javno poručivali kako su se Bošnjaci udaljili od “pravog islama”, pa se bomba ispred policijske postaje u Bugojnu može se shvatiti i kao poruka ovdašnjim muslimanima.

Crni dan u Bugojnu tužna je prilika da se progovori o još nečemu. Već godinama se prešućuje da je upravo ovaj grad “crna točka” povratka Hrvata u svoje prijeratne domove. To što ostrašćeni vjerski radikali nesmetano provode silu po gradu, samo je jedan od razloga nepovratka Hrvata u Bugojno. Ne treba zaboraviti da još nisu kažnjeni odgovorni za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima te da se ovim gradom i danas mirno šeću osobe koje su odgovorne za ubojstva, nestanak i protjerivanje većine hrvatskog stanovništva.

Možda je ovaj žalosni događaj prekretnica, prilika za potpuni zaokret u odnosima unutar Bosne i Hercegovine. Prilika da se stane na kraj svim ekstremizmima, šovinizmima i isključivostima, koji sprječavaju put ove zemlje i njezinih građana i naroda u bolju budućnost. Za

Ključne riječi

Komentara 2

SS
Sam Sin Koče Rin
16:56 06.07.2010.

Ove vehabije su \'\'zaštitni znak\'\' muslimanske politike u BiH. Tko sa vragom tikve sadi-od glavu mu pucaju! Hrvati srećom, imaju Hr. putovnice, a i Srbi mogu bez viza u sve zemlje EU-a, jer mogu imati Srpske putovnice, tako da na ledu ostaju oni koji su uvezli ove zadivljale bradate spodobe, pa nek čekaju u redovima za svaki izlazak iz zemlje. Sreća im je samo to što se u Hrvatskoj našao onaj dlakavi prdavac, zvani Mesić, pa im je otvarao vrata po Hrvatskoj, Eu i Haagu..Inače bi im bilo veselo.....!?

DU
Deleted user
21:51 04.07.2010.

\"crna točka\" povratka hrvata je cijela bih otkako je sdp hrvatske, dok je bio na vlasti, pogurao tihe izmjene daytona, koje su uglavnom imale jedan zaejdnički nazivnik - ukidanje gotovo sve institucionalne moći hrvata u bih pod parolom građanske države, koje pak nema ni u tragovima. ovo saudijsko iživljavanje tolerira SAD i ono samo zbog toga postoji, a indoktrinacija koju oni prave svojim \"školama\" gora je od ičeg drugog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?