Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi konditora

Zvečevo pokrenulo predstečajnu nagodbu

čokolade
Dusko Mirkovic/PIXSELL
07.06.2017.
u 13:20

Prvi vidljivi problemi požeške tvornice čokolade nastupili su prošli mjesec nakon što nije isplaćena plaća za ožujak

Požeška prehrambena industrija Zvečevo podnijela je zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu. Bilo je to očekivano još od lanjskih nagađanja o problemima, a posebice nakon nedavne neisplate plaća i blokade od 40 dana. Iako se odmah povezalo da je Zvečevo žrtva Agrokora, situacija je ipak drugačija, požeška tvrtka ima obveze, među ostalim i prema Agrokoru, u iznosu od 70-ak milijuna kuna, dok je dug Agrokora prema Zvečevu neznatan.

Državi dužni 100 milijuna kn

Najveći vjerovnici Zvečeva upravo su Agrokorove kompanije. Konzumu Zvečevo duguje 38 milijuna kuna, Agrokoru 30 milijuna, Velpro centru 6,3 milijuna i Žitnjaku 329 tisuća kuna. Agrokor je i pomagao Zvečevu pa se i zbog neplaćanja pozajmice lani Agrokor upisao u vlasništvo. Prošli mjesec radnici su štrajkali, tada je većem broju radnika isplaćena plaća za ožujak, no jasno je da priljev nije bio dovoljan da pokrije buduće obveze. Prema procjeni, tvrtka duguje državi oko 100 milijuna kuna. Analitičari koje smo pitali za komentar tvrde da je predstečajna nagodba jedino trenutačno rješenje, jer do svježeg novca Zvečevo ne može doći, pa su restrukturiranje i umanjenje obveze jedina mogućnost za spas. A hoće li ga biti, ovisi i o tome hoće li biti interesenata za kupnju. Samo tako mogu osigurati svježi novac, neophodan za ponovno nesmetano pokretanje proizvodnje. Iako konditori nisu u fokusu interesa potencijalnih ulagača, kada se otpiše dio dugova, možda netko nađe interes. Iskazivao ga je već Tesco za koji Zvečevo proizvodi robnu marku. Neki otvaraju mogućnost ulaska Atlantic grupe, pa i Podravke. Iz Atlantica su opovrgnuli takva nagađanja. Prošli mjesec, nakon štrajka i problema s redovitim priljevom novca, najavljeno je da će se krenuti u ubrzani proces financijskog i operativnog restrukturiranja kako bi se poslovanje normaliziralo. Predsjednik uprave i većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir tada je rekao da će financijsko restrukturiranje podržati i Vlada u sklopu projekta Slavonija. Problemi su, rekao je, nastali zbog lošeg stanja na domaćem i regionalnom tržištu i da se problem mora sagledati šire od same trenutačne situacije zbog kašnjenja s isplatom plaća. No očito je da se od tada financije nisu poboljšale i da nije sve stalo na neisplati plaća. A i bilo je jasno da, osim kredita i unutarnjeg restrukturiranja, treba poduzeti veće korake.

Suradnja s Tescom

Zvečevo zapošljava više od 180 radnika. Pad prihoda od 13 posto na godišnjoj razini zabilježen je prošle godine. Loše rezultate imali su i drugi konditori, no Zvečevo je osjetio najveće posljedice – od konkurencije do rasta cijene sirovina. U prošlogodišnjem izvješću napomenuli su kako je potrebna veća orijentaciju na proizvodnju privatnih robnih marki. No svojedobno su odustali od upravo takve poslovne politike, kada su prestali proizvoditi robne marke za neke domaće lance, među kojima i Konzum, a razlog su navodno bile visoke cijene sirovina. No bio je to promašaj jer umjesto njih uletio je Kandit kojemu je ta proizvodnja pomogla u poslovanju. U izvješću o rezultatima poslovanja za prošlu godinu spomenuli su bolju suradnju za partnera u inozemstvu na proizvodnji specijalnih proizvoda te privatnih marki za jedan distributivni lanac, a napomenuli i veliku orijentiranost prema Tescu. Dio novca uzeli su Zvečevu sigurno i problemi u njezinoj tvrtki Lasta iz Čapljine. Od kraja prošle godine cijena dionice Zvečeva pala je s 92 na 22 kune.     

Komentara 2

SI
Sizif123
13:55 07.06.2017.

Je li bivši glavni Zvečeva sadašnji glavni Podravke ??? Jao si ga nama sa takvim kadrovima. To se zove stručno 'fluktuacija kadrova' - tko više upropasti više će biti i nagrađen.

PU
Pukovnik
14:55 07.06.2017.

Je. Simpaticni pripadnik nase najdraze nacionalne manjie, Marin Pucar. On ti je inace isto iz najbolje generacije Sveucilista Oxford kao Zvonimir Mrsic. To ti je novi spasitelj AGROKOR-a. Mrsic je doktorirao kod profesora Tita na temi: "Branje kukuruza dok pada kisa u Koprivnici dok ja spavam" a Pucar je diplomu ukrao sa zida iz predvorja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije