Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

ZŠEM: Obrazovna institucija mora biti spremna na sve izazove

ZŠEM
14.05.2020.
u 14:54

ZŠEM već skoro dvadeset godina sustavno koristi e-learning i LMS (Learning Management System) koji omogućava dostupnost nastavnih materijala svih kolegija svim studentima i nastavnicima

Obrazovna institucija mora biti spremna na sve izazove, a Zagrebačka škola ekonomije i managementa priprema se od 2002. godine. Konstantnim unaprjeđivanjem e- learning sustava prvi u Hrvatskoj su omogućili svojim studentima prelazak na u potpunosti online nastavu. Distance learning na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa dodatno oplemenjuje činjenica da je svakom studentu uz udžbenike nakladničke kuće Mate, dostupna i ebook24.com, najveća hrvatska e-knjižara poslovne i ekonomske literature. Bez dana praznog hoda, ZŠEM je svoje studente premjestio u virtualne učionice u petak, 13. ožujka.

ZŠEM već skoro dvadeset godina sustavno koristi e-learning i LMS (Learning Management System) koji omogućava dostupnost nastavnih materijala svih kolegija svim studentima i nastavnicima. Predviđajući da će se određeno vrijeme cijeli nastavni proces morati odvijati online, ZŠEM se dodatno pripremio i obogatio sadržaje i alate koje koriste za online learning. Tako uz Loomen, koji omogućava snimanje predavanja, koriste i aplikaciju Zoom koja omogućava sinkrona predavanja, ali i nesmetano održavanje obrana završnih radova.

Nastava se odvija po već ustaljenom rasporedu, putem Zoom i Loom platformi te Carnetove eLearning platforme – Moodle. Otprilike polovicu predavanja studenti dobiju u već snimljenom formatu i mogu mu pristupiti preko platforme Loom bilo kada, drugu polovicu odrađuju u realnom vremenu preko platforme Zoom. Seminari i vježbe odrađuju se putem platforme Zoom zato što ona omogućuje interakciju i rješavanje problema na licu mjesta.

«Zoom je interaktivan i zabavan! Profesori nas mogu podijeliti u grupe, koje su u Zoomu odvojene učionice, te na taj način radimo grupne radove koje bismo inače rješavali uživo na seminarima» - otkriva nam jedna od studentica ZŠEM-a.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa već je provela evaluaciju online nastave među studentima, a rezultati ankete pokazuju zadovoljstvo studenata brzinom organizacije online nastave, mogućnost praćenja online nastave i izvršavanja traženih zadataka, prikladnost online obveza i zadataka svojom težinom/opterećenjem, općenito zadovoljstvo online sadržajem kolegija te zadovoljstvo online testiranjem znanja.

Posebno im je važno da studenti prve godine kvalitetno usvoje gradivo, jer je ovo godina u kojoj savladavaju osnovne ekonomske teorije i koncepte. Upravo zbog toga su na ZŠEM-u posebno zadovoljni povratnim informacijama studenata prve godine poput: «Profesori se trude objašnjavati zadatke na najbolji mogući način, vidi se da im je stalo da usvojimo gradivo, ponavljaju više puta određene primjere.”

Netom nakon prelaska na online nastavu, na ZŠEM-u je održana i prva obrana završnog rada putem Zoom platforme. ZŠEM-ov student, Grga Salopek, uspješno je obranio završni rad na temu “Turistički resursi i atrakcije: Studija slučaja Zagreba kao turističke destinacije” pod mentorstvom Matee Hanžek i pred članovima komisije Nikol Šćrbec i Ivije Bernatović.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa je u subotu, 18. travnja, po prvi puta u Hrvatskoj organizirala i provela potpuno online prijamni ispit. Prijamni ispit prošao je iznimno uspješno, bez tehničkih poteškoća, kašnjenja ili odgoda. Organizirani prijamni ispit sadržavao je sve elemente koje inače sadržavaju prijamni ispiti na ZŠEM-u: test iz matematike, test iz engleskog jezika, esej i intervju te test opće informiranosti za kandidate studija Poslovne matematike i ekonomije.

„U korak s tehnologijama, apsolutno smo se prilagodili današnjoj situaciji te omogućili maturantima pisanje prijamnog ispita prema planu. Svjesni smo da je prilagodljivost fakulteta sada presudna, stoga je i 30 profesora ZŠEM-a bilo na raspolaganju kandidatima kako bi sve prošlo besprijekorno. Kandidati su ispunjavanjem ankete pokazali kako im je važno postojanje online mogućnosti studiranja, svidio im se online prijamni ispit te su upoznati s činjenicom kako je ZSEM prvi organizirao nesmetano održavanje online nastave“, rekao je dr.sc. Goran Oblaković, prodekan preddiplomskih studija.

Tijekom prijamnog ispita, organizirano je i online druženje s roditeljima na kojem su prodekani dr.sc. Goran Oblaković i dr.sc. Mato Njavro, direktor dr.sc. Zoran Barac, tajnik Ida Ćavar Bilobrk, mag.iur te voditeljice ureda marketinga Maja Čatlak i Nikol Šćrbec odgovarali na njihova pitanja i otkrivali im sve dodatne mogućnosti koje ZŠEM nudi.

„Kompletan e-learning sustav ZŠEM-a koji smo gradili godinama omogućava nesmetano održavanje predavanja, seminara, ali i svih drugih nastavnih aktivnosti poput kolokvija, ispita, timskih projekata, prezentacija, obrana završnih i diplomskih radova i dr.“, dodao je dr.sc. Mato Njavro, prodekan ZŠEM-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije