Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanja HGK

Zlatnom kunom nagrađeni Vetropack Straža, Croz i Sofa IT

Tihomiru Premužaku priznanje je uručio Luka Burilović
HGK
08.12.2020.
u 15:14

Priznanje za inovacije i poduzetništvo dobio je dekan Građevine Stjepan Lakušić

Tvrtka Vetropack Straža, koja je u 2019. proizvela više od milijardu boca i staklenki, od kojih je 73% otišlo u izvoz, nagrađena je Zlatnom kunom za najbolju veliku kompaniju. Proizvođač kompleksnih informatičkih sustava Croz najbolja je srednja, a Sofa IT, čija aplikacija SofaScore uživo donosi sportske rezultate na više od 30 jezika za 20 milijuna korisnika, najbolja mala kompanija, čulo se na jučerašnjoj, 24. dodjeli Zlatne kune u organizaciji HGK.

– Iza nas je godina improvizacije, preživljavanja i borbe s negativnim učincima s kojima se suočavalo gospodarstvo. No danas, ovdje, imamo jednu drugu priču – priču o uspjesima, rastu, razvoju i iskorištavanju prilika.

Nagrađujemo tvrtke koje su se istaknule uspjehom u 2019., a neke od njih i u ovoj godini korone bilježe rast poslovanja za čak 40%. Uz odavanje priznanja poduzetnicima, koji se odlično nose s teškim okolnostima, želimo poslati simboličnu i važnu poruku – da biznis ne smije i neće stati unatoč svim ograničenjima i problemima – istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

I drugi zaslužuju pažnju

Naglasio je da smo se ponovno, kao država i poduzetnici, pokazali odličnim improvizatorima, ali da je sada vrijeme da tu improvizaciju pretvorimo u stabilan i dugoročno predvidiv sustav. – Ove smo godine zorno vidjeli koliko je opasno biti pretjerano ovisan o jednom sektoru, s druge strane ostale su nam industrije pokazale da zaslužuju puno snažniju potporu društva kroz reforme i prilagodbu poslovnog okruženja kako bi bile konkurentnije – poručio je Burilović.

Osim za mala, srednja i velika trgovačka društva, Zlatna kuna dodijeljena je u još pet kategorija. Najbolja banka je Erste banka, čije su digitalne aplikacije toliko kvalitetne da ih koriste mnogi koji uopće nisu klijenti njihove banke, najbolje osiguranje je Adriatic osiguranje koje je prošle godine ostvarilo prihode od 765 milijuna kuna, a najbolji post startup Geolux, čiji se proizvodi koriste za mjerenje vodostaja i protoka najvećih svjetskih rijeka te dojavljuju opasnosti od poplava.

Tradicija od 1993.

Za uspjehe u implementaciji znanstvenih otkrića u inovativne proizvode Zlatnu kunu za inovaciju osvojio je Genos, dok je Zlatna kuna za životno djelo dodijeljena Čedomilu Cesarcu, koji se nakon uspješne karijere u privatnom sektoru, u HGK posvetio strateškom razvoju gospodarstva. Kao čelnik HGK ŽK Varaždin pokrenuo je izgradnju tamošnje Gospodarske zone, iz koje su izrasle stotine tvrtki i tisuće radnih mjesta. Sve to uz pametno korištenje EU sredstava varaždinski je kraj, čulo se, pretvorilo u pravi tehnološki hub.

Posebno priznanje za promicanje gospodarstva te za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu dodijeljeno je dekanu Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću. Lakušić je dobio brojne svjetske nagrade za inovacije u području prometne infrastrukture, a kvaliteta njegovih inovacija očituje se u sve većem transferu tehnologija i proizvoda na svjetsko tržište.

Inače, Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, među kojima se vrednuje i ukupni poslovni imidž tvrtki, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini. Zlatne kune u kategorijama malog, srednjeg i velikog trgovačkog društva lani su osvojile tvrtke Pirić Montage, Nanobit te Cedevita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije