Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sokol

Zlatko Marić opet prvi na listi najuspješnijih zaštitara u Hrvatskoj

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
24.06.2019.
u 18:55

Iako je znatno povećao prihode, Zlatko Marić je 2018., zbroji li se poslovanje obiju njegovih tvrtki, završio s minusom od 74,5 mil. kn i sa 100-tinjak manje zaštitara

Unatoč snažnoj izloženosti prema Agrokoru, Zlatko Marić lani je uspio sa svoje dvije zaštitarske tvrtke znatno povećati prihode, sa 250,7 na 302,9 milijuna kuna, pa je nakon jednogodišnje stanke ponovno istisnuo Securitas na drugo mjesto liste najuspješnijih zaštitara.

No za razliku od prethodnih godina, kad je konstantno bilježio po više od 20 milijuna kuna neto dobiti, lanjsku je godinu – zbrojimo li poslovanje obje njegove tvrtke, Sokol Marić i Sokol – završio s minusom od 74,5 milijuna kuna, a ukupan broj zaposlenih zaštitara pao je na 2524, stotinjak manje nego prije.

Banke podržale nagodbu

Prihodi njegove stare tvrtke Sokol Marić, koja je zbog sloma Agrokora završila u postupku predstečajne nagodbe, lani su pali s 216 na 95,3 milijuna kuna, uz 102,2 milijuna kuna minusa i pad broja zaposlenika s 2950 na 450.

– Riječ je o očekivanim rezultatima na temelju suradnje s dugogodišnjim korisnicima naših usluga. Tvrtka Sokol Marić dijelila je sudbinu svih velikih dobavljača Agrokora, no polovicom travnja prihvaćen nam je plan naše predstečajne nagodbe. Podržale su ga i sve velike novčarske institucije u RH, što nam je jako značajno kao poslovno korektan potez naših dugogodišnjim partnera – rekao nam je Ante Perčin, član uprave Sokol Marića.

Securitas Hrvatska opet je drugi, iako su i oni svoje prihode poboljšali s 251,8 milijuna na 273,9 milijuna kuna, a drugi su i po neto dobiti.

Treći je Klemm Security koji je prihod povećao sa 119,7 na 126 milijuna kuna. Klemm je prvi po neto dobiti koja je narasla sa 16,4 na 23,6 mil. kn.

Slobodni pad

Četvrta je AKD-zaštita, ta tvrtka u državnom vlasništvu najviše je povećala prihode, sa 76,5 na 105,4 milijuna kuna. Godinu su napokon završili u plusu i to od 1,7 milijuna kuna. Bilić-Erić Security je peti, sesvetski zaštitari udvostručili su dobit s četiri na osam milijuna kuna. Prihodi su im narasli s 94,4 na 112,3 milijuna.

V-grupa, koja je završila na 9. mjestu, nastavlja slobodni pad u prihodima, s 20,3 na 15,5 milijuna kuna, a toliki im je bio i lanjski minus.

Na osmo mjesto probio se Noky security. Lani je tvrtka prokurista Mirka Norca uprihodila deset milijuna kuna više nego 2017. i zapošljava dvostruko više ljudi, umjesto 166 sada ih je 350.

– Proširili smo se na sve regije u RH. Dio ugovora sklopili smo s privatnim tvrtkama, a drugi dio preko javne nabave koja je sve transparentnija, no nismo se javljali na sve natječaje jer u zaštitarstvu manjka ljudi – rekao nam je Anton Šajgo, direktor Noky Securityja. Zaštita-Zagreb na 10. je mjestu sa 14,8 milijuna kuna ukupnih prihoda u lanjskoj godini, te s neto gubitkom od 3,2 mil. kuna.

Komentara 4

JO
josipkucko59
19:32 24.06.2019.

normalno da je povecal prihode ukinul mi je dodatak na staz koji mi nije godinama placal

DU
Deleted user
19:06 24.06.2019.

Priče za malu djecu da propada radi Agrokora.Dobra izlika za oprat lovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije