Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjedanje Vijećem EU

Žele li ugostiti europsku elitu, 
hoteli moraju na natječaj

Hotel Sheraton Zagreb
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
16.05.2019.
u 16:12

Učinci hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na turistički sektor...

Nakon što se uskoro saznaju detaljni planovi aktivnosti i događanja povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, do čijeg je početka ostalo nešto više od pola godine, krenut će i prve rezervacije letova te smještaja u zagrebačkim hotelima, koji će od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. trebati smjestiti oko 20 tisuća gostiju. Hoteli koji žele primiti visoke goste morat će se javiti na javni natječaj Ministarstva vanjskih poslova, doznaje Poslovni dnevnik. Za hrvatskog predsjedanja Vijećem EU planira se više od 200 sastanaka, od kojih će 30 biti na visokoj razini i većinom u Zagrebu.

Na temelju iskustava država koje su među posljednjima predsjedale Vijećem EU, za šestomjesečnog predsjedanja u Zagrebu se očekuje od 30.000 do 35.000 gostiju, a računa se da će biti potrebno oko 20.000 ležajeva.

Traži se četiri i pet zvjezdica

– Za sastanke je potrebno osigurati smještaj u visoko rangiranim hotelima s četiri i pet zvjezdica, koji zadovoljavaju uvjete smještaja visokih gostiju, sudionika sastanaka i članova izaslanstava. Održano je nekoliko krugova razgovora s hotelijerima kroz koje je naglašena i objašnjena važnost i složenost organizacije predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Poseban naglasak stavljen je na visoka očekivanja u organizacijskom i sigurnosnom smislu – pojasnili su iz Ministarstva. Stoga je za nabavu usluge hotelskog smještaja visokih gostiju u vrijeme predsjedanja već 9. svibnja pokrenuto prethodno savjetovanje s hotelskim kućama, nakon čega će biti objavljen postupak javne nabave za koji će svi zainteresirani hoteli moći dostaviti ponude.

Video - Poslovi u turizmu

Velike su šanse da dio gostiju koji ne spada u birokratsku kremu odsjedne u kvalitetnom privatnom smještaju, pogotovo kad se zna da će Zagreb predsjedanje dočekati s tek oko 25 hotela s 4 i 5 zvjezdica, što je gotovo duplo manje od Sofije koja je Vijećem predsjedala u prvoj polovici prošle godine ili Bukurešta koji na raspolaganju ima gotovo 100 hotela visoke kategorije. Najviše kapaciteta u Zagrebu na raspolaganju će imati Adrisov HUP Zagreb, koji se već debelo priprema za predsjedanje.

– Najveći interes očekujemo za Westin i Sheraton zbog visokih standarda kvalitete hotela, iskustva i kvalitete osoblja, raznovrsnosti ponude ali i jedinstvenih sigurnosnih značajki hotela koje organizacija ovakvih kompleksnih skupova zahtjeva.

Određeni dio smještajnog kapaciteta je već rezerviran, te svakodnevno zaprimamo nove upite. Očekujemo veoma visoku popunjenost, posebice za vrijeme održavanja ministarskih sastanaka. Također, veliki broj institucija povezanih s Europskom unijom se javlja s upitima za organizaciju sastanaka i konferencija na marginama ovog događanja – kažu u HUP-u Zagreb koji za tu prigodu planira prezentirati hrvatsko gastronomsko nasljeđe.

Dobru popunjenost mogu očekivati i Esplanade, Hotel Dubrovnik, Palace, svi Hiltonovi hoteli, novootvorena Amadria Capitol, Le Premier koji je također u centru, ali i Antunović i Admiral na periferiji, kao i International Business Hotel u Novom Zagrebu koji će se otvoriti taman uoči početka predsjedanja Vijećem.

Uz DoubleTree i Canopy, Hilton će na Radničkoj uskoro otvoriti svoj najveći Garden Inn Hotel, te će u Zagrebu imati ukupno 465 soba.

Rast cijena i bolja popunjenost

Zahvaljujući povećanoj potražnji, hoteli će svakako moći povećati cijene, što bi im uz veću popunjenost moglo značajno nabildati rezultate u sljedećoj godini, ali i pojačati značaj Zagreba kao destinacije za kongresni turizam. Predsjedanje Europskim vijećem značajno je pojačalo turistički promet čak i jakom igraču kao što je Beč, ali i Sofiji koja je svoj lanjski turistički bum dobrim dijelom mogla zahvaliti europskim činovnicima i diplomaciji. Predsjedanje je Beču udvostručilo broj sastanaka na više od 540, dok je bilo 4685 kongresa, od čega oko tisuću internacionalnih, a poslovni gosti napravili su jedno od osam noćenja.

Bugarsko predsjedanje Europskim vijećem bio je najveći kongresni događaj u povijesti Sofije i poslužilo je kao sjajna prilika za predstavljanje grada kao poslovne destinacije. Više od 40 tisuća delegata i novinara iz svijeta sudjelovalo je u 284 eventa, 12 neformalnih sastanaka i pet sastanaka najviše razine. Predsjedanje je povećalo godišnje prihode hotelskih kuća za 15 posto u prvoj polovici godine, a zabilježen je i rast broja čarter letova za 47 posto, dok je u ljetu 2018. bio dvostruko veći broj putnika koji su u Bugarsku stigli zrakoplovom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije