Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR NA IZBORU GOSPODARSTVENIKA GODINE

Marić: Nije dovoljna samo porezna reforma, nužne su i strukturne promjene

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.11.2016.
u 12:36

"Unatoč tome što je rast BDP-a događaj godine, šest godina nam je otkrilo brojne nelogičnosti i manjkavosti i nužne su strukturne reforme kako bismo i dalje imali benefite za gospodarstvo"

„Bez imalo skromnosti, svima je jasno i evidentno da je Vlada prepoznala gospodarstvo kao ključni izazov, stoga je velika količina mjera je usmjerena na to polje“, rekao je ministar financija Zdravko Marić na proglašavanju gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine prema izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

„Otvaramo i nova izvozna tržišta kako bi sve unaprijedili. Ovo je prva Vlada koja izlazi sa širim paketom reformi, jer dosadašnji se porezni sustav mora mijenjati. Ono što predlažemo izaziva brojne reakcije i dobro je da se raspravlja o tim izmjenama. Rasterećenje gospodarstva i građana iznimno nam je važno“, rekao je ministar Marić.

Po njegovu mišljenju, „nije problem samo u promjenama nego u njihovoj nedosljednosti. Kad imate situaciju kakvu Hrvatska ima, onda vrijedi krilatica- manje je više. Za nas je izazov postići efekte na gospodarstvo i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Prilike su na tržištu EU, a na nama je da stvorimo mogućnosti“, rekao je Marić.

Rekao je da bi u privlačenju sredstava EU fondova morali biti uspješniji. „Pravila igre EK i EU su tu da se slijede, ali ipak treba taj posao olakšati svima, pa da se ta sredstva što bolje iskoriste“, dodao je ministar.

Najavio je i da će u pripremi proračuna za iduću godinu deficit biti značajno niži nego što se očekivalo.

„Mi smo rashodnu stranu proračuna zaključali - Iduće godine ćemo se toga držati, jer su javne financije važne. Planovi za dalje i iskoraci iz 2016. razlozi su da nam rejting postane stabilan, a u konačnici i da ga podignemo. Unatoč tome što je rast BDP-a događaj godine, šest godina nam je otkrilo brojne nelogičnosti i manjkavosti i nužne su strukturne reforme kako bismo i dalje imali benefite za gospodarstvo. Duboko smo svjesni da svi trebamo krenuti i isporučiti našim građanima ono što očekuju“, zaključio je svoje izlaganje ministar Marić.

>> Plenković: Porezni USKOK bit će još manje podložan bilo kakvim političkim utjecajima i manipulacijama

Komentara 12

ZV
Zvolen3
07:53 22.11.2016.

Maricu zakasnio si - odose ti mladi i Dansku ! Mucki provokatoru !

ST
stefj
13:41 21.11.2016.

E da, strukturne reforme. Ako ova vlada napravi i to, onda možemo očekivati nešto. Ako ostane samo na poreznoj reformi, onda je premalo i prekasno... U svakom slučaju, porezna reforma je sitan korak u pravom smjeru, na proračunu ćemo vidjeti da li ova vlada može nešto ozbiljno napraviti. Fokus bi trebao biti na smanjenju državnog aparata, na pojednostavnjenju zakona, odnosno, na smanjenju birokracije... Samo držati se dalje od populizma, samo to.

OV
ovrhovršitelj
20:57 21.11.2016.

Iza ove porezne reforme krije se najnovija i najveca pljacka hrvatskog naroda, a krije se u otpisu dugovanja banaka koje banke prebacuju na smanjenje poreza. Nebojte se nece oprostiti nama pojedincima, vec firmama koje ce ocistiti od dugovanja tako daa se mogu ponovo zaduziti a sve na teret proracuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije