Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obveza otkrivanja vlasnika SIM kartica ljuti poslodavce, koji tvrde:

Zbog registracije prepaida moglo bi se ugasiti 10.000 radnih mjesta

sms
Foto: Arhiv VL-a
1/2
11.02.2010.
u 19:04

Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, kazao je da bi registraciju prepaida trebalo odgoditi dok EU ne uvede takvu obvezu.

Registracija prepaid mobilnih korisnika uzbunila je operatere pa i HUP. Na njoj inzistira OTC, servisni dio tajnih službi, čiji je ravnatelj Dinko Majić, a upravo je danas u Saboru povedena rasprava o miješanju tajnih službi u rad pravosuđa.

Hrvatska udruga poslodavaca pismo je poslala još krajem prošle godine potpredsjednici Vlade Đurđi Adlešić, koja se za njih, doznajemo, zauzela u Vladi. No, bez učinka, budući su prema pouzdanim izvorima pritisci na operatere povećani.

“Registracija će dovesti do smanjenja ukupnog broja korisnika i pada prihoda. Imat će negativan učinak na poreze, naknade i ostala davanja koje operateri uplaćuju u proračun te na oporavak BDP-a” stoji u pismu HUP-a, koje smo danas dobili.

Zatvaranje kioska

HUP ističe da bi registracijom postala upitna mogućnost opstanka velikih distributivnih lanaca zbog nemogućnosti uvođenja istovremene registracije korisnika i provjere autentičnosti njihovih osobnih podataka. Procijenjeno je da bi uvođenje registracije za kioske i male trgovce značilo gubitak više od 500 milijuna kuna prometa, što bi dovelo do bankrota gotovo 50 posto malih trgovaca.

Problemi ne bi mimoišli ni velike distributere. Potencijalno, to je gubitak ukupno više od 500 prodajnih mjesta, odnosno više od 10.000 radnih mjesta. Usto, operateri su opterećeni i kriznim nametom te bi investicije postale upitne, piše u pismu HUP-a. Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, kazao je da bi registraciju prepaida trebalo odgoditi dok EU ne uvede takvu obvezu.

Upitna sigurnost

 – Što se sigurnosti tiče, dok zemlje u okruženju ne budu imale istu takvu obvezu, ta mjera nema učinka – kaže Kuštrak. Tržište elektroničkih komunikacija vrijedno je 15 milijardi kuna (5,2 posto BDP-a), a gospodarstvu je donijelo šest milijardi (1,8 posto BDP-a), od čega mobilne komunikacije 4,2 milijarde, stoji u spomenutom pismu HUP-a.

Komentara 12

TH
thevoice
15:37 12.02.2010.

neka se prije pozabave raznim sanaderima , pasalicima , rajicima , kerumima , neka procesljaju njihovu imovinu i tajne racune na raznoraznim otocima , malo sukera i dropulicku, mesica,seksa, i svu ostalu bandu koja se obogatila preko noci, kada sve njih procesljaju , a trebat ce im nekih 10 godina , neka krenu na sirotinju !

OB
-obrisani-
19:35 11.02.2010.

Što našoj Vladi znači pišljivih 10.000 radnih mjesta??? Ma ako treba i 100.000 radnih mjesta ukinuti, ako treba od preostalih napraviti prosjake, ali svakako provesti idiotske odluke!!! Idioti.

BT
bili-tartuf
00:59 12.02.2010.

ova gori pisé bez-veze,...Sve je isti i ostaje jednako, jedino das´agenciji ime -prezime i jedinstveni maticni-broj,..uz toleranciju od 6 miseci se registriras´ili gubis´tel-broj..., a ako izgubis´broj..kupis´drugega..i \"bog-Toni\"..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije