Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjesnost

Zbog prijedloga o stečaju OLT gubi višemilijunski posao s Nigerijom

Robert John
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
17.05.2014.
u 21:00

Rok - Projekt nam je zanimljiv. Spremni smo čekati još 30 dana, no vrijeme je novac, kaže Robert John

Zbog prijedloga o otvaranju stečaja nad OLT-om, Osječanima bi mogao propasti višemilijunski posao s Nigerijom. Potpise na ugovore trebalo je staviti ovoga tjedna, upravo kada im je stiglo i Finino rješenje koje postaje pravomoćno idućeg tjedna.

Oltovcima bi ugovor s Nigerijom osigurao posao za iduće dvije godine s tendencijom nastavka suradnje, osigurao bi zapošljavanje proizvodnih kapaciteta i otvaranje 70-ak radnih mjesta.

Radili za to dvije godine

Dok bi prve godine u Afriku poslali 2000, druge su trebali “spakirati” 6000 poljoprivrednih priključaka. U trećoj se, prema projekcijama, trebalo izvesti 10.000 priključaka, a istovremeno se planiralo započeti i s transferom tehnologije na Crni kontinent.

– Nije se pri tome mislilo na preseljenje iz Osijeka, nego na pokretanje proizvodnje nekih dijelova u Nigeriji – kazao je Krunoslav Weinpert, direktor osječke konzultantske tvrtke Apria, kao ovlašteni predstavnik nigerijskih investitora u Hrvatskoj.

Na ovome projektu radilo se protekle dvije godine. Nigerijci su bili upoznati s neizvjesnom situacijom u OLT-u koji su i posjetili, ali su, kako je rečeno, vjerovali u pozitivan ishod. – Za nas je to zanimljiv projekt. Spremni smo čekati 30 dana na potpisivanje ugovora. No, vrijeme je novac. Ako OLT ne uspije, morat ćemo tražiti druge – potvrdio je Robert John, predstavnik nigerijskih tvrtki koje traže da im se OLT o svemu očituje do 23. svibnja.

Sindikat ide Mrsiću

– Zainteresirani smo, ali je situacija takva da ne možemo dulje čekati – objasnio je. Sindikat metalaca Hrvatske zajedno s predstavnicima radnika i uprave u ponedjeljak odlazi u Ministarstvo rada gdje će se razgovarati o stanju u tvrtki.

– Zahtijevamo da se povuče rješenje o stečaju te da se vratimo razgovorima o predstečajnom planu. Fina je donijela rješenje, ali uložena žalba ne odgađa njezino izvršenje. To nas zabrinjava – poručio je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

>>Tvrtka za dlaku izbjegla drugi stečaj, u prvom su bili punih 6 godina

Komentara 1

ID
idas
22:06 17.05.2014.

Uvijek je tako. OLT je poznata stara renomirana tvrtka i postavlja se pitanje tko ga je i zašto doveo u poteškoće. Staro pravilo - Čim se prošire vijesti o mogućem stečaju nekog poduzeća, kupci se povlače, traže novog dobavljača. Nastajetaje panika jer i oni imaju svoje partnere, neki trebaju gotove proizvode, sklopove ili rezervne dijelove u zadanom roku, sve funkcionira u lancu.. Ozbiljni daljnji ugovori se ne potpisuju s poljuljanim poduzećem, a u slučaju oporavka treba podosta vremena da se ponovno stekne povjerenje... I onda se čudimo zašto se gube radna mjesta. Pa ove igre mačke i miša, stečaj ovakav ili onakav, ciljani ??? ili stvarni ( isisan kapital) kod nas već traju 20- tak godina. Vrijeme je da se s tim prestane..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije