Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZŠEM

Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija

ZŠEM
22.11.2020.
u 14:00

Zagrebačka škola ekonomije i managementa je među 5 posto najkvalitetnijih poslovnih škola na cijelom svijetu uz bok Harvardu i Yaleu

Mogućnost zapošljavanja nakon diplomskog studija u Hrvatskoj često stvara velike muke. Naime, Europska komisija predstavila je u ljeto 2020. godine Eurograduate, pilot-istraživanje o zapošljivosti studenata, prvostupnika i diplomiranih stručnjaka te je pokazalo da nezaposlenost mladih, u vrijeme istraživanja, bila najveća u Grčkoj (39,9 posto) pa je slijedilo u Hrvatskoj (23,8 posto).

Prikupljeni su opsežni podaci o podrijetlu ispitanika, socioekonomskoj pozadini, obrazovanju, profesionalnom iskustvu, trenutačnom zaposlenju, mjestu boravka, mobilnosti te drugim relevantnim temama. Dok je Hrvatska druga po redu po nezaposlenosti mladih, najniža stopa prati Njemačku s 6,2 posto te Češku s 6,3 posto. Osim Hrvatske na projektu je sudjelovalo sedam europskih zemalja te je obuhvatilo 21 tisuću diplomiranih studenata kako bi se usporedili rezultati među zemljama različitih životnih standarda.

Trećina su doktori znanosti, a polovica studirala u inozemstvu

Najveći stupanj zadovoljstva visokim obrazovanjem ispitanici su iskazali u uvjetima poticajnog okruženja za učenje koje mnogim studentima u Hrvatskoj sve češće postaje predmet nedoumica. Profesore postaje sve teže pronaći na tržištu rada, a dobre profesore koji će poticati studente i podučiti ih realnom sektoru rada još više. Prema istraživanjima Raja Chettyja i suradnika iz 2014. godine smatra se da visokokvalitetni nastavnici, ne samo da poboljšavaju rezultate studenata, nego je to vidljivo na dugoročnoj razini.

ZŠEM se tu može pohvaliti s izuzetno šarolikom i bogatom lepezom stručnih profesora među kojima čak 78 posto njih doktori su znanosti, a skoro polovica (48 posto) je studirala na sveučilištima u inozemstvu te se tako vratilo u Hrvatsku s bogatim internacionalnim iskustvom kojim dalje podučavaju studente.

Učenje iz realnih sektora, a ne samo teorije

Maja Martinović jedna je takva profesorica. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te završila International Faculty Development program na IESE Business School instituciji u Španjolskoj. Na ZŠEM-u predaje kolegije iz područja marketinga te je prodekanica diplomskog MBA studija. Svoje internacionalno iskustvo širila je predajući na studijima u Barceloni i Sarajevu, a danas surađuje i s luksemburškom School of Business te je voditeljica studija Doctor of Business Administration od Sheffield Halam sveučilišta. Svoje bogato akademsko iskustvo godinama je nadopunjavala istraživanjem te objavljivanjem radova u knjigama te znanstvenim radovima kojih je više od 70.


Goran Oblaković, prodekan preddiplomskih studija ZŠEM-a slijedi uspješne obrasce akademskih uspjeha te poslovne škole. Predaje niz kolegija iz managementa, a svoje je iskustvo iskrojio završavanjem magisterija u SAD-u na Sveučilištu Indiana Southeast i doktoratom na Sveučilištu St. Gallen u Švicarskoj. Bogato međunarodno iskustvo stjecao je u logistici i konzaltingu u tvrtkama poput FedEx i Target te međunarodnoj organizaciji Ujedinjenih naroda. Gostujući je predavač na svjetskim sveučilištima u SAD-u i  Europi te je sudjelovao s mnogim  renomiranim tvrtkama poput Podravke, Kauflanda, Grawe osiguranja, Zagrebačke banke i mnogih drugih.

S drugačijim vidicima i modernim pristupima učenja u kojima studenti ZŠEM-a sudjeluju, nastavni tim sastoji se od vodećih poslovnih i ekonomskih stručnjaka. Studenti ove poslovne škole tako imaju prilike učiti na pravim primjerima iz realnog sektora gdje osim teorije kroz cijele semestre uz profesorovo vodstvo, izrađuju i marketinške planove koje se po završetku kolegija predstavljaju raznim upravama tvrtki s kojima su surađivali.

Takve principe potiče i Mato Njavro, prodekan za međunarodne odnose i predavač na Katedri za financije i računovodstvo predaje Poslovne financije. Njegovo znanje gradio je na Sveučilištu u Bocconi u Milanu a doktorirao je financije na Sveučilištu St. Gallen u Švicarskoj. Radno iskustvo stjecao je u Londonu u investicijskom bankarstvu, a upisao je i postdoktorski studij na Harvardu. Također, gostujući je predavač na europskim sveučilištima u Švicarskoj i Luksemburgu.


Dina Vasić svoje je prve akademske korake stekla upravo na ZŠEM-u, a doktorandica je na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Nagrađivana je dvjema stipendijama, a kao doktorandica sudjelovala je na konferencijama. Radi kao viši predavač na Katedri za financije i računovodstvo te  predaje na predmetima poslovne financije, obiteljske financije, međunarodne financije te spajanja i preuzimanja. Također, aktivno sudjeluje na edukacijskim panelima te gradi međunarodnu karijeru kao predavač na europskim sveučilištima u Luksemburgu i Njemačkoj. Kao i ostali profesori, aktivno se bavi znanstvenim istraživanjima i autorica je mnogih radova iz područja u kojima je specijalizirana.

Čak 94% studenata ZŠEM-a pri završetku studija prvi posao pronalazi već kroz prvu godinu, a veliki razlog zašto studenti bilježe tako visoke rezultate u zapošljivosti može se pridati čak 150 iskusnih stručnjaka Zagrebačke škole ekonomije i managementa koji svojim znanjima realnog sektora i s metodama koje su djelomice stekli i inozemnim iskustvom, potiču studente i mlade profesorske kadrove.

Svoje znanje na ZŠEM-u te internacionalno iskustvo izgradila je i dr. sc. Mirna Koričan Lajtman, magistra psihologije te 2009. MBA programa na ZŠEM-u. Također, doktorirala je u Švicarskoj i međunarodno iskustvo je gradila u SAD-u na sveučilištima John Carroll i St. Ambrose te IESE Business School. Jedna je od vodećih stručnjakinja za ljudske potencijale te  osim mnogih znanstvenih radova i knjiga, kreirala je aplikaciju NewsHR te je predvodnica trendova u području gejmifikacije.

Vedrana Pribičević diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Makroekonomija te je doktorandica na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Osim što je sudjelovala na znanstvenim projektima, koautorica je popularno-znanstvene emisije od 60 epizoda, Ekonomski zabavnik koju je emitirao HRT. Također, predavala je na Warsaw School of Economics u Poljskoj i cijenjena je stručnjakinja i komentatorica za relevantne teme na području ekonomije. Uz obvezne kolegije, na ZŠEM-u predaje i interdisciplinarne kolegije Bihevioralna ekonomija i Economies, Institutions and Societies.

Među pet posto najboljih na svijetu

Zagrebačka škola ekonomije i managementa već je godinama najbolja poslovna škola u Hrvatskoj, a nedavno je postigla i međunarodnu akreditaciju Association to Advance Collegiate Schools of Business institucije te postala prva hrvatska akreditirana poslovna škola među pet posto najkvalitetnijih poslovnih škola u cijelom svijetu uz bok Harvardu, Yaleu, Stanfordu i drugih renomiranih ustanova. Također, uvrštena je među 200 najboljih na svijetu sa svojim MBA programom te među 60 najboljih u Europi prema QS global MBA rankingu.

Ivija Bernatović slijedi slične pravce svojih kolega. Diplomirala je na ZŠEM-u te je trenutno doktorandica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, s temom obiteljskog poduzetništva. Također je stjecala znanstveno i stručno usmjerenje na fakultetima u SAD-u te Europi te je viši predavač na kolegijima iz područja poduzetništva, upravljanja projekta te design thinkinga, sve popularnije metode koje se koriste u korporacijama poput IBM-a i na Harvardu.

Jedna od glavnih misija ZŠEM-a jest prenijeti vrijednosti, znanja i vještine potrebne studentima za uspjeh u globaliziranom poslovnom svijetu koji je izložen stalnim tehnološkim i tržišnim promjenama. Ujedno to znači da su predavači na ZŠEM-u upoznati s tim izazovima te da očekuju stalne tehnološke i tržišne promjene pa po njima uvode nove ili izbacuju zastarjele elemente iz sadržaja koji nude. Profesori su svjesni ovisnosti jedne poslovne jedinice o drugoj i prema tome orijentirana je i nastava.

Denis Alajbeg je još jedan profesorski kadar ZŠEM-a koji je doktorirao na Ekonomskom sveučilištu u Beču, na katedri za Financiranje i financijska tržišta. Uz predavačko iskustvo, radio je i kao zamjenik državnog tajnika te sudjelovao u izradi Nacionalnog razvojnog plana Republike Hrvatske. Trenutno je zamjenik predsjednika nadzornog odbora HNK Hajduk Split.

Bogat program nudi se studentima

Studenti na ZŠEM-u imaju puno raznolikih programa u kojima razvijaju etičnost, osjećaj za društvenu odgovornost i održivost. Na samom početku akademske godine provodi se mentorski program SPOT (Studenti pomažu, orijentiraju, treniraju) gdje stariji studenti pomažu brucošima kako bi se što lakše uklopili u program ZŠEM-a. Rijetko koji fakultet se može pohvaliti sa sličnim programom. Naposljetku, i sami prifesori rade u različitim renomiranim tvrtkama te su u stalnom kontaktu sa studentima kako bi im prenijeli realna iskustva i savjete za što veću uspješnost uz obaveznu praksu koju studenti moraju pohađati.

Borna Jalšenjak na ZŠEM-u predaje kolegije Uvod u filozofiju, Kritičko mišljenje, Poslovna etika i korporacijska društvena odgovornost, te kolegij Vodstvo. Uz rad na ZŠEM-u također kao i njegovi prethodnici, profesor je na Luxembourg School of Business i gost predavač na St. Ambrose sveučilištu u SAD-u te na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu. Uz nastavni angažman, direktor je istraživanja na Luxembourg School of Business i zamjenik prodekana za znanost na ZŠEM-u. Područja interesa znanstvenog i istraživačkog rada obuhvaćaju poslovnu etiku i društvenu odgovornost, te preklapanja između menadžmenta i vodstva.

 

Dejan Gostimir jedan je od vodećih stručnjaka iz područja Interne Revizije i eXtesible Business Reporting Language-a (XBRL) na području Hrvatske. Osnivač je i direktor  tvrtke Mark Gabriel Consulting. Posjeduje više od 25 godina iskustva u internoj reviziji, računovodstvu, forenzičkom računovodstvu i otkrivanju financijskih prijevara, porezima, financijama i managementu. Radio je kao direktor financija u nekoliko renomiranih farmaceutskih tvrtki te kao konzultant za svjetsku korporaciju Accenture.
Također je radio i na nekoliko slučajeva forenzičnog računovodstva te je član Revizorskog odbora Hrvatske radiotelevizije. Na ZŠEM-u radi kao dugogodišnji predavač iz računovodstvenih kolegija.

Ovi profesori dokaz su kako je studiranje u inozemstvu te pritom povratak i učenje mladih kadrova potez kakav Hrvatska u ovim vremenima treba. Tu se stvaraju mnoge mogućnosti kako za akademski, tako i za osobni razvoj.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom školom ekonomije i managementa.  

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije