Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog obilnih kiša

Zbog mršave žetve seljacima ove godine više za pšenicu?

'02.07.2010., Osijek - U Slavoniji zetva jecma i psenice je u punom jeku, seljaci su nezadovoljni losom kvalitetom i kolicinom uroda. Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL'
'Krunoslav Petric/PIXSELL'
02.07.2010.
u 20:00

Seljaci bi sada lako mogli dobiti traženih 1,25 kuna za kilogram pšenice s obzirom na to da cijene na burzama već sada divljaju – u susjednoj su Mađarskoj već 92 lipe za kilogram, u Italiji i Francuskoj i 1,30 kuna.

Bitka za otkupnu cijenu pšenice od 1,25 kuna, koju su još prije nekoliko tjedana započeli seljaci s resornim ministarstvom i mlinarsko-pekarskom industrijom, gotovo je sigurno, pada u drugi plan. Ni u Ministarstvu poljoprivrede, naime, više ne sumnjaju da seljaci, koji još popisuju goleme štete na svojim usjevima, neće dobiti toliko s obzirom na to da cijene pšenice na burzama već sada divljaju – u susjednoj su Mađarskoj već 92 lipe za kilogram, u Italiji i Francuskoj i 1,30 kuna. Svugdje je proizvodnja žitarica podbacila.  

I dvije kune premalo

Da seljaci dobiju i dvije kune – malo je, jer su vremenske nepogode ostavile katastrofalne posljedice na njihovim usjevima, kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić, koji smatra kako bi realna cijena koji bi mlinari trebali platiti seljacima trebala biti burzovna, uvećana za 10-20 lipa, koliko bi ih stajalo da pšenicu uvoze. No, činjenica je da će premršava žetva teško pokriti hrvatske potrebe za pšenicom od oko 600.000 tona, a i kvaliteta će biti upitna. Zbog obilnih kiša pak – od 60 do 100 litara po četvornome metru – još nisu do kraja požnjeveni ni uljana repica i ječam.

– Padne li još jedna kiša, gotovi smo! Ne pamtim kad je ovoliko vode bilo u poljima u doba žetve. Svi bi htjeli da im se pšenica i pivarski ječam pokose što prije i spasi što je uspjelo preživjeti – kaže Janoš Kovač iz baranjskog Kopačeva kojemu, otkako je ovoga tjedna kombajnom prvi put zašao u polje, telefoni ne prestaju zvoniti. Žetva je počela. Seljaci sa strahom pogledavaju čas u nebo, čas u natopljena polja. I vape za Kovačem, koji malo radi na svom polju, a onda pomaže drugima. Žeteocima zbog vlage radni dan počinje tek u 11, a završava već u 19 sati.

– Kad sjednem u kombajn, ne izlazim do večeri. Teško je, zapadamo u poljima, ide sporo jer je pšenica polegnuta – kaže Kovač. Pivarski je ječam, ocjenjuje, najlošiji u posljednjih 10-ak godina. Hektolitarska je težina ispod 52 pa je sav urod s njegovih 20 ha proglašen stočnim. Dogodio se, naime, nagli prekid vegetacije i prisilna zrioba, zrno je sitno i smanjene hektolitarske težine pa se i oni koji su ugovarali proizvodnju za Slavoniju Slad boje da neće zadovoljiti standarde. Grube su procjene da su prinosi ječma manji i 40 posto ove godine.

Ni slada za pivo

– Ne znam od čega ćemo pivo proizvoditi ove godine – kaže Kovač, koji se gubitke zbog vremenskih nepogoda ne usudi ni zbrajati. U kreditima je do grla, troškovi proizvodnje sve su veći. Samo jedno točenje goriva u kombajn stoji 2000 kuna, a dovoljno je tek za dva dana.

– Ispast će da mi seljaci samo kukamo, ali ovo je strašna godina – tuži se Kovač.

U resornom ministarstvu ne žele nagađati o milijunima koje su seljaci izgubili zbog nepogoda. No u tvornici pod vedrim nebom zasad obećavaju samo u proljeće zasijane kulture: kukuruz, soja, šećerna repa i suncokret kojima vlaga, nadaju se seljaci, nije naštetila...

Komentara 4

SL
slucajniprolaznik
08:20 06.07.2010.

Joj joj kako svi krivo misle?? Evi mi imamo više doktora znanosti nego francuska,pa u čemu je problem,napravite neki seminar i dogovorite nešto pametno a ne prebacivanje krivnje jedni na druge,a što se tiče mojih Slavonaca,to je najljeni seljak u Evropi,tko ih dobro poznaje znat će da sam u pravu...

Avatar Point_of_view
Point_of_view
20:34 02.07.2010.

Da, da upravi tih 500 tisuca tona ce poremiti europsko trziste psenicom, koje by the way izosi oko 120 milijuna tona. Znaci udjel hrvatskog seljaka nije niti 0,4%. Osim toga, nije u svim dijelovima Hrvatske bila poplava, tuca, susa, invazija s planeta Vega... Pravi problem lezi u tome, kako od ovih nesposobnjakovica, napraviti odgovorne poduzetnike!

FE
Felicijen
22:34 02.07.2010.

Sad ćemo još pšenicu lošije kvalitete skuplje plaćati!? Pa tko je tu lud? Sad svi plješću seljacima a kad na jesen poskupi kruh onda će se opet svi pitati zašto i kako i kako živjeti uz te cijene!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije