Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNO ZLATO

Zatrpavaju se bušotine u Pleternici: Nafte nema ni u tragovima, ali odabrana je druga lokacija

Pixsell/Ilustracija
09.10.2020.
u 06:30

Kako doznajemo, za lokaciju novog istraživanja odabran je Aljmaš, a bušenje će započeti krajem ove godine.

U Brodskom Drenovcu ipak nema nafte. Na području ovog sela nedaleko od Pleternice, u potrazi za crnim zlatom u kolovozu je sagrađeno naftno-rudarsko bušaće postrojenje, a nedavno je obavljeno i prvo bušenje. Lokacija bušotine određena je nakon preliminarnih istraživanja te je donesena odluka o daljnjim istraživanjima potencijalnih nalazišta ugljikovodika.

– Nažalost, svi rezultati su negativni. Ništa nismo pronašli. Istraživanje je završeno i bušotina se trajno napušta – izvijestio je Damir Zadravec, projektant bušotine.

Podsjetimo, potraga za naftom na ovom području započela je prije nekoliko godina, a istražnih radova prihvatila se tvrtka Vermilion Zagreb Exploration, hrvatski ogranak kanadske naftne kompanije Vermilion Energy koja je u lipnju 2016. s Vladom RH potpisala ugovor o istraživanju. Nakon seizmičkih mjerenja, 2017. izvršena je geološko-geofizička interpretacija te je određena lokacija za istražnu bušotinu Bečic. Nažalost, istraživanje je pokazalo da nafte nema ni u tragovima.

– Ovo je zadnja velika struktura koja je ostala neispitana u Hrvatskoj. Očekivanja su bila velika. Međutim, treba imati na umu da tek svaka četvrta bušotina bude pozitivna – ističe Zadravec.

Kako doznajemo, za lokaciju novog istraživanja odabran je Aljmaš, a bušenje će započeti krajem ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije