Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi projekt

ZAMP dobio konkurenciju: Što je to CPG?

Josip Valentić
Foto: ''
1/3
14.05.2015.
u 17:00

Autori iz CPG-a istupili su iz ZAMP-a prije nekoliko godina da bi danas ponudili glazbu specijaliziranu za poslovne prostore

Prijavom na internetskom portalu Centra poslovne glazbe, poduzetnici mogu ostvariti pravo na mjesec dana korištenja besplatne glazbe iz portfelja tog projekta domaćih autora koji glazbu posebno osmišljavaju za potrebe poslovnih prostora i komercijalnih događanja. To je otprilike sukus ponude koju je CPG odaslao prije nekoliko dana.

Autori iz CPG-a istupili su iz ZAMP-a prije nekoliko godina da bi započeli taj projekt koji, kako kažu, ima sve potrebne potvrde i odobrenja nadležnih institucija te u kojem ih je sada petnaestak. Korisnika koji potpiše ugovor s njima odjavljuju iz ZAMP-a te mu osiguravaju korištenje njihove glazbe, oko dvije tisuće djela, putem nekog od kanala poput, primjerice, live streaminga.

Poslovni fokus

HDS ZAMP već je pozdravio pojavu novih igrača na tržištu. Njihovo postojanje, uostalom, dokaz je i da pri plaćanju naknada za glazbu u ugostiteljstvu i poslovnim objektima nije riječ o parafiskalnom nametu već o još jednoj usluzi koja se plaća svim nositeljima prava, kažu u ZAMP-u te dodaju kako ne misle da je CPG nelojalna konkurencija, ali ni da takva konkurencija čini ozbiljnu štetu skladateljima čija prava ostvaruje.

U CPG-u pak kažu kako su poslovno usredotočeni na trgovine i trgovačke centre, hotele, restorane i kafiće, bankarstvo, najrazličitije call-centre, centre za osobne usluge, na tzv. event industriju i medijsku industriju.

– Orijentirali smo se na poslovnu zajednicu, s obzirom na to da njoj nije poslovni cilj imati brendiranu i poznatu glazbu, već ona glazbu promatra kao još jedan element ukupne prezentacije svoje ponude. Najbitnije je da glazba bude ugodna, potpuno prilagođena klijentima, da ne odvraća pozornost od ponude koju vlasnik poslovnog prostora želi istaknuti i koja ih stimulira na provođenje dodatnog vremena u prostoru i/ili ih potiče na kupnju ponuđenog proizvoda ili usluge – kažu u Centru poslovne glazbe i ističu da je brendiranoj glazbi cilj popularnost i slušanost pa često u poslovnim prostorima odvraća pozornost klijentima, i to zato što im se sviđa ili ne sviđa.

U ZAMP-u ističu kako ipak postoji razlika, a to je da oni zastupaju autorska glazbena djela ne samo osam tisuća autora koji su izravno zaključili ugovor s HDS-om, najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih autora svih glazbenih žanrova, već i nekoliko milijuna stranih autora čija se glazbena djela štite putem ugovora s najvećim svjetskim društvima, kažu u HDS-ovoj službi navodeći kako CPG raspolaže s dvije tisuće skladbi autora koji se uopće ne spominju na njihovoj stranici te da je CPG nastojao privući korisnike nižom cijenom usluga.

U CPG-u doista i kažu da je riječ o 50 posto nižoj naknadi, no u ZAMP-u ističu da im se dio korisnika koji su prešli na CPG-ovu uslugu vratio i danas ponovno surađuju s HDS ZAMP-om jer kvaliteta glazbe koju ugostitelj nudi svojim gostima itekako ima utjecaja na njegovo poslovanje, za što su nam predstavili i istraživanje u kojem njihovi korisnici to i potvrđuju.

U Centru poslovne glazbe pak ističu da istraživanja znanstvenika koji se bave istraživanjem utjecaja glazbe na ponašanje potrošača pokazuje temeljno da glazba ima izrazito pozitivan utjecaj na ugodu potrošača, što je činjenica koju ističu i u ZAMP-u, i da, u slučaju da je glazba prilagođena ukusu određenog segmenta potrošača, može imati i izrazito pozitivan utjecaj na duljinu vremena boravka potrošača u prostoru pa i na prodajne rezultate. Ne postoje eminentna istraživanja koja dokazuju da postoji razlika između brendirane glazbe ili glazbe koju potrošači nisu ranije čuli, kažu u CPG-u.

– Nije sigurno ispravno misliti da možete pustiti brendiranu glazbu s hit ljestvica i da će vaši gosti time odmah biti zadovoljni, ali ni da možete pustiti generičku glazbu i tako zadovoljiti kupce. Glazbom se u poslovnim prostorima treba aktivno baviti i upravljati i to je ono što mi radimo – kažu u Centru poslovne glazbe prezentirajući istraživanje agencije GfK provedeno u tri trgovačka centra među korisnicima njihovih usluga, prema kojem njihova glazba pozitivno utječe na duljinu boravka kupaca.

Zvučno uređenje

Naš glazbeni producent Tomo in der Mühlen koji zastupa i nekoliko velikih globalnih kuća na našem tržištu kaže da je točno da dobro složen repertoar, prema jednom američkom istraživanju, ima zaista dobar utjecaj na djelatnike i klijente ili kupce.

Vezani članak

– No, to je točno kada je riječ o hitovima koji pravilno složeni u izvođačku listu imaju blagotvoran utjecaj. Autori koji odluče biti izvan sustava ZAMP-a većinom su komercijalno neatraktivni i nema ih na radiju ili na TV-u. Kupcima u dućanima glazba ipak mora biti prepoznatljiva, a nikako se ne smije dogoditi ponavljanje jer se tada nakon nekog vremena postiže suprotan učinak. Za usporedbu samo, IDM music zastupa više od 2,5 milijuna pjesama. U svijetu postoje mnogi servisi koji se bave glazbom za poslovne prostore, ali većinom se koriste hitovima koje urednički prilagode korisnicima. Stvaraju zvučno uređenje prostora kao što arhitekt radi vizualno-funkcionalni dio – kaže Tomo in der Mühlen.

U ZAMP-u kažu da za istraživanje GfK ne znaju te da svuda svira repertoar s dobro poznatim pjesmama, dok vezano za visinu naknade za ugostitelje u ZAMP-u podsjećaju da je studija Ekonomskog instituta u Zagrebu prošle godine pokazala važnu činjenicu: cijena licencije za ugostitelje u Hrvatskoj je relativno niska i minimalno 
utječe na poslovanje ugostitelja. Štoviše, udjeli rashoda za glazbu u ukupnim prihodima i materijalnim troškovima hrvatskih ugostitelja ne prelaze europski prosjek, već su najčešće dvostruko pa i trostruko niži od njega. 

>> Od autorskih prava prikupljeno 7,8 milijardi eura

Komentara 7

LI
livoguza2
17:42 14.05.2015.

Sad će kiseli Ivo ostati i bez sredstava iz ZAMP-a. Baš mi je drago! Lp.

Avatar Bell940
Bell940
18:13 14.05.2015.

lopovi i prvi i drugi

VL
vlatx
18:50 14.05.2015.

Hoće li CPG plačati autorksa prava ZAMPu? ZAMP je tako osmišljen da će mu svi morati plačati prava, bilo to njima na volju ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije