Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zalata-1 i Dravica-1 donose MOL-u i Ini više od 1,5 milijardi kubika plina

dravica
Dragutin Šantoši
20.11.2009.
u 17:50

Dosadašnja geofizička istraživanja Dravske potoline, od Starog Graca do Donjeg Miholjca pokazala su da Panonska nizina skriva bogata nalazišta nafte i zemnog plina koja se prije nisu mogla koristiti poglavito zbog toga što se radi o pograničnom području.

SLATINA - Dosadašnja geofizička istraživanja Dravske potoline, od Starog Graca do Donjeg Miholjca pokazala su da Panonska nizina skriva bogata nalazišta nafte i zemnog plina koja se prije nisu mogla koristiti poglavito zbog toga što se radi o pograničnom području.

Do rušenja Berlinskog zida rijeka Drava razdvajala je ideologije, države i gospodarstvenike, pa su hrvatski i mađarski "naftaši" surađivali tek formalno. Tek kad su 2006. godine predstavnici Ine i Mol grupe potpisali ugovor o zajedničkome istraživačkom projektu na području Podravska Slatina - Zalata, istraživački radovi su se zahuktali. Hrvatima i Mađarima, koji su ujedinili znanje i tehnologiju danas ne smeta ni rijeka Drava ni državna granica.

Sredinom 2007. godine na mađarskoj bušotini Zalata-1 plinsko polje potvrđeno je na dubini od 3515 metara. Bušotina Dravica -1, koja se nalazi oko 1500 metara jugoistočno od Zalate -1 na hrvatskoj strani rijeke Drave, također ima plina, a stručnjaci procjenjuju da bi buduća plinska polja kod Zalate i Slatine Mol grupi i Ini mogla donijeti više od 1,5 milijardi kubika plina i dobru zaradu. U dosadašnja istraživanja i bušenja uloženo je do sada desetak milijuna eura koje će investitori dijeliti po pola bez obzira na državne granice.

- Na području uz rijeku Dravu, koja je i danas državna granica, više od 50 godina nije se ulagalo u razvoj. U zapostavljenim selima ostarjelo je stanovništvo koje preživljava od poljoprivrede, a pronalazak plinskih polja pruža nadu da će renta za korištenje prirodnih bogatstava pomoći u pokretanju bržeg razvoja - kaže Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica gdje je bušotina Dravica 1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije