Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjevna godina

HT u 2020. s 3,2 posto manjim ukupnim prihodima i 20,5 posto manjom neto dobiti

Hrvatski telekom - ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
24.02.2021.
u 09:43

Zahtjevna godina za HT zbog covida: Rast EBITDA-e nakon najmova u četvrtom tromjesečju

U poslovnom je smislu 2020. zbog posljedica COVID-19 na gospodarsku djelatnost bila zahtjevna godina. Ipak, 2020. je ujedno bila i godina velikih postignuća za Hrvatski Telekom, koji je ostao predan pružanju podrške gospodarstvu, poduzećima i društvu. Kada je riječ o financijama, ako se isključe manji prihodi od posjetitelja i manji doprinosi turizma, godinu smo uspjeli završiti u pozitivnom tonu, sa solidnim financijskim rezultatima i značajnim ulaganjima tijekom cijele godine.

Kao izravna posljedica, ukupni konsolidirani neto prihodi u 2020. godini manji su za 247 milijuna kuna, odnosno 3,2%, u odnosu na 2019., što je bolje ostvarenje u odnosu na početne izglede. Smanjenje prihoda uzrokovano je manjom realizacijom prihoda od mobilnih telekomunikacija (139 milijuna kuna, odnosno 4,0%), prihoda od fiksnih telekomunikacija (130 milijuna kuna, odnosno 3,9%) i raznih prihoda (16 milijuna kuna, odnosno 93,9%), a što je djelomično neutralizirano većim prihodima od sistemskih rješenja (38 milijuna kuna, odnosno 4,3%), čime su nastavljeni pozitivni trendovi iz trećeg tromjesečja. Ako se gleda razvoj na tromjesečnoj osnovi, nakon stabilizacije prihoda u trećem tromjesečju 2020., i to usprkos postojećim pritiscima zbog manjeg broja posjetitelja, prihodi u četvrtom tromjesečju 2020. su blago manji zbog manjih prihoda od ICT-a.

U 2020. EBITDA nakon najmova manja je za 170 milijuna kuna, odnosno 5,9%, zbog pada zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (152 milijuna kuna, odnosno 5,6%) tako i u Crnogorskom Telekomu (18 milijuna kuna, odnosno 8,6%), što je ponajprije rezultat učinaka vezanih uz COVID-19 i izostanka pozitivnog jednokratnog učinka iz 2019. Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,7%. U pogledu razvoja bitno je istaknuti kako je nakon šest tromjesečja pada EBITDA-e nakon najmova u četvrtom tromjesečju 2020. zabilježen rast od 1,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Neto dobit nakon manjinskih udjela manja je za 151 milijun kuna, odnosno 20,5%. Ukupna kapitalna ulaganja pritom su iznosila 1.824 milijuna kuna, te Hrvatski Telekom suprotno tržišnim kretanjima nastavio reinvestirati 25% svojih prihoda i ulagati tri puta više od ostatka tržišta zajedno. Ovim ulaganjima pružena je podrška gospodarstvu da se vrati na put rasta te su također ključna za budući uspjeh Hrvatskog Telekoma.

Kada je riječ o izgledima, usprkos promjenjivom okruženju ostvareni prihodi u 2020. bili su bolji od očekivanih. Zbog različite kombinacije poslova i sporijeg pada prihoda, produljenja ograničavajućih poslovnih mjera u četvrtom tromjesečju i potresa koji su pogodili Hrvatsku, zabilježili smo manju maržu EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s izgledima za 2020. Kapitalna ulaganja nakon najmova bila su veća zbog neznatno drukčije dinamike provedbe projekata u četvrtom tromjesečju 2020. godine. Nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije kako bismo stvorili vrijednost za naše dioničare.

Prvi smo u Hrvatskoj pokrenuli komercijalnu 5G mrežu

Usprkos izazovnom poslovnom okruženju Hrvatski Telekom nastavio je s intenzivnim ulaganjima u infrastrukturu, ubrzali smo uvođenje optičke mreže diljem Hrvatske i dosegnuvši rekordnu razinu i pokrenuli smo prvu komercijalnu 5G mrežu, a što su dva ključna pokretača digitalizacije.

Pokretanjem komercijalne 5G mreže 29. listopada Hrvatski Telekom otvorio je novo poglavlje u razvoju digitalnog društva i gospodarstva te je pripremio Hrvatsku za digitalnu transformaciju na temelju Industrije 4.0 i postavio je uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prilike koje nudi 5G tehnologija. Uvođenje 5G mreže, kojom je trenutačno pokriveno 17 gradova u Hrvatskoj i više od 1,2 milijuna stanovnika, važna je prekretnica za zemlju i temelj budućeg tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja jer će njena široka primjena omogućiti brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

Optičkom mrežom pokriveno je rekordnih više od 75.000 novih kućanstava 

Tijekom 2020. godine snažan naglasak stavljen je na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje fiksne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) s ciljem povećanja nacionalne pokrivenosti optičkom mrežom, koja je budućnost fiksne mreže i primarni preduvjet za digitalizaciju Hrvatske. Hrvatski Telekom tako je u 2020. godini optičkom mrežom pokrio više od 75.000 novih kućanstava (FTTH), dok je optička pristupna mreža (FTTx) HT-a sada dostupna za ukupno 520.000 kućanstava (rast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu), te investicije u optiku bilježe rast veći od 50 posto u 2020. u odnosu na prethodnu godinu.

Hrvatski Telekom nastavlja ispunjavati i svoje obećanje da će sve povezati s prilikama koje nudi digitalizacija čemu svjedoči i potpisivanje 13 sporazuma o bespovratnim sredstvima u okviru izgradnje mreža sljedeće generacije (NGN) / pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u „bijelim područjima” NGA-a ukupne vrijednosti od 820,5 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 323,2 milijuna kuna. Provedba tih 13 projekata, koji se financiraju sredstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, omogućit će izgradnju NGA mreže te brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika u udaljenim, rijetko naseljenim i slabije razvijenim područjima Hrvatske.

Potvrđen status vodeće mreže, prepoznata kao jedna od 10 najbržih mobilnih mreža na svijetu

Značajna ulaganja u modernizaciju mreže tijekom prethodnih godina rezultirala su poboljšanjima fiksne i mobilne mreže te isporukom najboljeg iskustva, a na temelju kojih je Hrvatski Telekom dobio cijenjene nagrade - Ookla i umlaut (bivši P3) te potvrdio status vodeće mreže u Hrvatskoj. Priznanje za ostvareni napredak dobio je i na međunarodnoj razini jer je analiza milijuna testova koje su proveli korisnici u svakoj mreži pokazala kako je mobilna mreža Hrvatskog Telekoma jedna od deset najbržih na svijetu.

Najveće zadovoljstvo korisnika zahvaljujući dosljedno visokom zadovoljstvu zaposlenika

Zahvaljujući poboljšanjima mreže, proizvoda i usluga te daljnjem smanjenju prigovora i tehničkih kvarova naši su korisnici uživali u najboljem iskustvu, što se odrazilo u do sada najvećem zadovoljstvu korisnika. Navedena su poboljšanja bila vidljiva u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te popraćena snažnim rastom digitalnih kanala, što je vidljivo i na penetraciji aplikacije Moj Telekom, koja je ostvarila brojku od 500.000 korisnika, odnosno 50% korisničke baze.

Usredotočenost na zadovoljstvo i angažman zaposlenika rezultirali su velikim brojem različitih aktivnosti te uvođenjem operativnog modela rada SmartWork , što je u 2020. godini dovelo do najboljih rezultata zadovoljstva zaposlenika u povijesti Hrvatskog Telekoma, a koje je pokretač stalnog rasta zadovoljstva korisnika.

Pozitivni trendovi smanjenja naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra, naknade za pravo puta još su uvijek previsoke

Hrvatski Telekom pozdravio je odluke Republike Hrvatske o značajnom smanjenju naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra kojim se osigurava dodatan poticaj za daljnja ulaganja u mobilne mreže, osobito s obzirom na razvoj području 5G tehnologije i predstojeću dražbu spektra za frekvencijski pojas 3,6 GHz u 2021. godini.

Međutim, Hrvatski Telekom još uvijek plaća vrlo visoke naknade za pravo puta, koje su prepreka daljnjim ulaganjima u optičke mreže, a što je glavni preduvjet za digitalizaciju Hrvatske u odnosu na europske predvodnike.

Kako to pokazuju značajna ulaganja, Hrvatski Telekom je usredotočen na podupiranje hrvatskog gospodarstva, a spomenute investicije imale bi još veći učinak u okruženju koje u većoj mjeri pogoduje ulaganjima i koje bi omogućilo dodatno ubrzavanje rasta pružanjem podrške uvođenju optičke infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj.

Buduće dodjele spektra

Nakon javne rasprave o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva, koja je održana od 24. lipnja do 15. srpnja 2020., HAKOM je objavio svoj plan o provedi javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz u prvoj polovini 2021. godine i dodijeli frekvencijskih pojaseva spektra 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz tijekom 2022. godine.

Snažna usredotočenost na povrate za dioničare

Hrvatski Telekom je tijekom 2020. godine u okviru svojeg tekućeg Programa otkupa dionica na Zagrebačkoj burzi stekao dodatnih 528.245 dionica Društva. Za stjecanje dionica Društva u 2020. Hrvatski Telekom je platio ekvivalentnu vrijednost od 90,4 milijuna kuna.

Glavna skupština potvrdila je u srpnju zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2019. godinu. Iznos od 646 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 90,2%.

U 2020. Hrvatski Telekom je kombinacijom dividende i otkupa dionica svojim dioničarima vratio ukupno 737 milijuna kuna, što je ukupan prinos od 5,0% na temelju posljednje cijene u 2020. godini.

U četvrtom tromjesečju Hrvatski Telekom prenio je svoje dionice sa Službenog tržišta na Vodeće tržište Zagrebačke burze. Uvrštenje na Vodeće tržište Zagrebačke burze najnovija je potvrda najviše razine korporativnog upravljanja u skladu s kojim Hrvatski Telekom posluje.

Krajem godine Hrvatski Telekom dobio je i nagradu 'Dionica godine' prema izboru javnosti i nagradu 'Dionica s najvećim prometom', čime je jasno potvrđeno da financijska zajednica i javnost prepoznaju vrijednost koju Hrvatski Telekom stvara svojim dioničarima.

Izgledi za 2021.

Iako je okruženje i dalje neizvjesno, očekujemo da ćemo ostvariti svoje izglede za 2021. godinu. (uključujući izglede Optima Telekoma do kraja lipnja 2021.). Pritom očekujemo kako će prihodi biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj. Kada je riječ o marži EBITDA-e nakon najmova, u 2021. očekujemo rast u odnosu na 36,7% ostvarenih u 2020. godini. Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna, što je manje u odnosu na ukupno 1,82 milijarde kuna u 2020. godini. Kada je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije.

Ključne riječi

Komentara 1

ZN
znam
13:36 24.02.2021.

Do kojeg je apsurda dosao sadasnji svijet: HR vlada daje novce gradjana telekom industriji da jos vise zraci svoje gradjane. Tko ima koristi od 5G? Telekom industrija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije