Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar jakovina

Zahtjevima tržišta EU odgovorit ćemo visokom kvalitetom hrane

radimir čačić,tihomir jakovina,ivica plišić (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
22.05.2012.
u 17:48

Na dvodnevnoj koferenciji u organizaciji HGK raspravljat će se o pitanjima sigurnosti hrane, prometu roba preko granica EU te o godišnjim planovima nadzora i rizika u prehrambenoj industriji.

– Ulaskom u Europsku uniju doći ćemo na novo veliko tržište čijim ćemo zahtjevima i izazovima moći odgovoriti samo visokom kvalitetom hrane i visokom produktivnošću – kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na otvaranju 6. konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane u Hrvatskoj koja se od utorka u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održava u Opatiji.

Na dvodnevnoj konferenciji o pitanjima sigurnosti hrane, prometu roba preko granica EU te o godišnjim planovima nadzora i rizika u prehrambenoj industriji raspravljat će predstavnici mjerodavnih tijela, gospodarstvenici i drugi koji posluju s hranom.

Jakovina je istaknuo da nam u području sigurnosti i kakvoće hrane predstoji praćenje i usklađivanje s regulativom EU te da u dijelu nadzora hrane treba napraviti dodatni iskorak. Stoga su laboratorijima zadani novi zadaci i viši međunarodni standardi koji će uskoro vrijediti i na našem području.

– Uvjeren sam da ćemo suradnjom svih koji su uključeni u sustav sigurnosti i kakvoće hrane razviti tržište i biti konkurentni u europskim uvjetima – istaknuo je Jakovina koji je pozvao sve proizvođače autohtonih proizvoda da se radi zaštite nacionalnog gastronomskog identiteta jave u mjerodavno ministarstvo.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina navela je da će Hrvatska ulaskom u EU morati imati uspostavljen sustav službenih i referentnih laboratorija. Do sad su ovlaštena 23 službena laboratorija, a 17 ih je u postupku.

– U Hrvatskoj imamo još dva dodatna referentna područja, maslinovo ulje i proizvode od meda, za koje također nemamo ovlaštene referentne laboratorije – upozorila je Rukavina koja je također istaknula važnost predstojeće izmjene propisa radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU. – Treba unaprijediti sustav brzog uzbunjivanja, izraditi opći plan upravljanja krizom, revidirati nacionalni plan službenih kontrola i pripremiti izvješće o provedenim službenim kontrolama – objasnila je Rukavina.

Komentara 2

OB
-obrisani-
23:37 22.05.2012.

Zahtjevima tržišta EU odgovorit ćemo visokom kvalitetom sumljive balkanske hrane i visokim prosvjedima kada nas najure nazad na balkan..

JA
ja001
22:25 23.05.2012.

ha,ha , pa naravno, kao svi su u EU naivni pa cemo mi njima prodati ono sto smo od njih uvezli. Ideja je dobra, iako malo pubertetska, naslov bi trebao glasiti : kako zaraditi , a ne raditi ili kakoako brzo doci do novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije