Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI

Zagrebu ‘fali’ 18.000, Rijeci 11.000, a Osječkoj županiji 9000 radnih mjesta

Nezaposlenost
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/3
18.02.2020.
u 22:25

Od 2015. godine stanovništvo se iz godine u godinu osipa svuda osim u Zagrebu i Istarskoj županiji

Samo pet hrvatskih županija, i to tri jadranske i dvije kontinentalne, danas imaju više zaposlenih nego što su ih imale pretkrizne 2008. godine. To su Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija u jadranskom dijelu zemlje te Zagrebačka i Krapinsko-zagrebačka županija u unutrašnjosti. Nakon izlaska iz recesije u Hrvatskoj je stvoreno 150 tisuća novih radnih mjesta, no da bismo se vratili na razinu zaposlenosti iz rekordne 2008. godine, još treba nadoknaditi 50 tisuća radnih mjesta.

Primorju je lakše

Primjerice, u najbogatijem Zagrebu još manjka 18 tisuća radnih mjesta, Rijeci i okolici oko jedanaest tisuća, Osječko-baranjskoj županiji oko devet tisuća... Inače, u Zagrebu je zaposleno 460 tisuća osoba, slijedi Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj radi 151 tisuća osoba, dok je na trećem mjestu Primorsko-goranska županija sa 113 tisuća zaposlenih radnika.

Nezaposlenost se osipa brže nego što raste zapošljavanja, što je prije svega posljedica iseljavanja, a prema analizi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, stopa je nezaposlenosti po županijama od najnižih 3,4 posto u Zagrebu do visokih 18 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je bez posla gotovo svaka peta osoba u radno-aktivnoj dobi.

Nezaposlenost je golem problem i za Virovitičko-podravsku županiju te cijelu Slavoniju i Baranju, a puno je ljudi bez posla i u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 12 posto – iako se prostori uz more ipak snalaze nešto bolje. Split i okolica u minusu su za oko četiri tisuće radnih mjesta u odnosu na 2008. godinu, a Željko Lovrinčević, istraživač Ekonomskog instituta, kaže da se u Dalmaciji znatno promijenila struktura zaposlenih. Manje je zaposlenih u industriji, a više u uslugama, s tim što se mnogi iznajmljivači apartmana i ne pojavljuju u evidencijama zaposlenih.

Kad je posrijedi zaposlenost, najpropulzivnija je Zagrebačka županija, u kojoj danas radi oko pet tisuća radnika više nego prije deset godina, a oko 15 tisuća više nego 2014. godine. Nezaposlenost je sve manji problem i za sjeverozapadni dio zemlje, gdje je stopa nezaposlenosti između 4 i 5 posto.

– Zagrebački prsten i okolica nisu gubili ljude kao Slavonija – ističe Lovrinčević koji smatra da je, bez obzira na visoke stope nezaposlenosti u Slavoniji, većina nezaposlenih na istoku zemlje nezapošljiva pa će se i oni suočavati s nestašicom radne snage.

Naseljenost županija vrlo je neravnomjerna – u 2018. godini u pet od 21 županije živjelo je 52% stanovnika Hrvatske, a samo u Gradu Zagrebu gotovo 20%, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore. Usporedbe radi, u 2018. godini Grad Zagreb imao je 17,8 puta više stanovnika od Ličko-senjske županije, godinu dana prije 17,5 puta više, a deset godina prije samo 14,8 puta više.

Doseljavaju se u Zagreb

Dominacija Zagreba raste jer je to jedina županija u kojoj broj stanovnika konstantno raste u dugoročnijem razdoblju, i to uglavnom zbog unutarnjih migracija.

Tako je broj stanovnika u Gradu Zagrebu u 2018. godini bio veći za 21.372 (2,7%) u odnosu na 2008. godinu. Još su samo dvije županije zabilježile veći broj stanovnika u 2018. godini nego deset godina prije, a to su Istarska (za 1115 ili 0,5%) te Zadarska (za 438 ili 0,3%), kamo se zacijelo sezonski radnici s vremenom preseljavaju. Najveći je relativni pad broja stanovnika u posljednjem desetljeću zabilježen u Sisačko-moslavačkoj županiji (-17,0%), a najveći je apsolutni pad zabilježen u Osječko-baranjskoj (za 31,9 tisuća) i Sisačko-moslavačkoj županiji (za 30,5 tisuća). Od 2015. godine, stanovništvo se iz godine u godinu smanjuje svuda osim u Zagrebu i Istri.

Komentara 3

DU
Deleted user
22:59 18.02.2020.

Pa zar Rijeka nije napredna i bogata sredina? Barem se tako okrugli gradonačelnik hvali koji za sve ove godine ni autobusni kolodvor nije izgradio.

Avatar ivan0408
ivan0408
00:30 19.02.2020.

Pa samo uhljebite 50 tisuća neradnika, dignite poreze i eto problem riješen. Tako se riješava problem nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
22:36 18.02.2020.

A kad pošalješ zamolbu za posao kao visoko obrazovani kadar, napišeš da želiš raditi i ostati u Hrvatskoj, onda ne dobiješ ni odgovor. Baš čudno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije