Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trend rasta poslovanja

Zagrebačka i Hrvatska poštanska banka 
s rastom dobiti, Privredna banka oslabila

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
02.05.2019.
u 14:12

HPB zabilježi o neto dobit 66,5 milijuna kuna što je najviše u posljednjih 11 godina

Domaće banke nastavljaju s trendom rasta poslovanja. Najveća domaća banka, Zagrebačka banka, objavila je prihode u prvom tromjesečju od 1,25 milijardi kuna što je 23 posto više nego godinu ranije. Neto prihodi od kamata povećani su 11,5 posto na 709 milijuna kuna dok je prihod od provizija i naknada skočio preko 21 posto na 297 milijuna kuna. Dobit od trgovanja uvećana je za 80 posto na 247 milijuna kuna. S obzirom na to da su troškovi poslovanja rasli 2,3 posto na 498 milijuna kuna, neto dobit povećana je za 34 posto i dosegla je 540 milijuna kuna.

Kreditiranje raslo 0,1%

Valja naglasiti kako je kreditiranje raslo vrlo blagih 0,1 posto na 65,7 milijardi kuna. Zabin prvi konkurent, Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 264,4 milijuna kuna, što je 7,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Kamatni prihod dosegao je 594,3 milijuna kuna, što je 4,3 posto manje. Istodobno, kamatni troškovi iznosili su 55,7 milijuna kuna ili 30,7 posto manje.

Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje što je utjecalo na kamatne rezultate ove godine, navode iz banke. U prvom tromjesečju ostvareno je 154,8 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što je 2,66 posto više nego lani, dok je neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja iznosila 71 milijun kuna.

Porast kreditnog portfelja

Hrvatska poštanska banka (HPB) zabilježila je 66,5 milijuna kuna neto dobit što je najviše u posljednjih 11 godina, priopćili su iz banke.

Operativna dobit od 74,3 milijuna kuna viša je za sedam posto. Neto kamatni prihod je gotovo nepromijenjen, uz porast kreditnog portfelja oko pet posto. Neto prihod od provizija i naknada na istoj je razini.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
kruti6
16:14 02.05.2019.

'naše' bančice sve bokci na prosjačkom štapu. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije