Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštrije sankcije

Zagrebačka burza: Neposlušnima prijeti 600.000 kuna kazne

\'13.10.2008., Zagreb - Zagrebacka burza u Lucicevoj ulici u Zagrebu. Photo: Patrik Macek/Vecernji list\'
\'Patrik Macek/PIXSELL
15.08.2011.
u 22:30

Uprava Zagrebačke burze javno je opomenula 11 kompanija čije dionice kotiraju na tržištu kapitala jer nisu dostavile financijske izvještaje za drugo tromjesečje.

Uprava Zagrebačke burze javno je opomenula 11 kompanija čije dionice kotiraju na tržištu kapitala jer nisu dostavile financijske izvještaje za drugo tromjesečje.

ZSE je tim kompanijama ujedno "opalila" i novčanu kaznu od po 5000 kuna plus PDV čime si je priskrbila 55.000 kuna dodatnih sredstava. Među tvrtkama koje će platiti kaznu su i Industrogradnja, Validus, Tankerska plovidba, Jadran film i Željezara Split. Inače, još 11 tvrtki dobilo je takozvanu nejavnu opomenu. Prema pravilima burze, kada izdavatelj krši odredbe, Uprava burze na raspolaganju ima nekoliko mjera.

Prva je nejavna opomena, nakon koje slijedi javna ako se kršenje nastavi. Ako izdavatelj i dalje ne poštuje pravila, slijedi novčana kazna, kao i u spomenutim slučajevima. Ako ni novčana kazna ne ‘opameti’ kompanije, burza može ukinuti uvrštenje dionica tim kompanijama.

Novčana kazna od 5000 kuna daleko je od maksimalne koju su izdavatelji mogli dobiti. Pravila burze omogućavaju maksimalnu kaznu do 150.000 kuna koju kompanija može dobit ako je dobila ili treću nejavnu opomenu ili treću javnu u istoj kalendarskoj godini. Burza može izreći kaznu i od čak 600.000 kuna ako je došlo do teške povrede pravila.

Inače, prema Zakonu o prekršajima, pravne osobe mogu dobiti i do milijun kuna kazne ako burzi i regulatoru na vrijeme ne pošalju financijska izvješća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije