Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otporni na krizu

Zadruge zarađuju milijarde €

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
26.06.2017.
u 08:45

U svijetu postoji oko 261.000 radničkih zadruga, a u Europi (najviše u Italiji, Španjolskoj, Švedskoj i Francuskoj) djeluje ih 176.461

Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo, povodom Međunarodnog dana zadruga, koji se u cijelom svijetu obilježava prve subote u srpnju, u četvrtak i petak u Zagrebu organizira konferenciju posvećenu sve popularnijim radničkim zadrugama, koje okupljaju zadrugare iz različitih sektora gospodarstva i pokazale su se otpornije na gospodarsku krizu od tvrtki.

Na globalnoj razini, prema podacima Europske konfederacija zadruga (CECOP-CICOPA), postoji oko 261.000 radničkih zadruga s jakom prisutnošću u Europi (Italija, Španjolska, Švedska, Francuska), ali i Latinskoj Americi (Argentina, Brazil) i Aziji (Indija, Kina, Vijetnam). Ovogodišnja glavna predavačica na konferenciji bit će Agnès Mathis, direktorica Cooperatives Europe koja ističe kako zadruge imaju članove koji donose demokratske odluke, a nemaju dioničare.

Osjećaj pripadnosti

– Članovi mogu biti zaposlenici, proizvođači ili klijenti ovisno o vrsti zadruge. Istodobno, oni su vlasnici zadruge. Stoga oni kontroliraju i dijele profit sami. Ova osebujna i temeljna razlika je snaga zadruga – ističe Mathis i dodaje kako je potrebno održavati odnos s članovima i ne samo tijekom glavne skupštine zadruge, već tijekom cijele godine.

– Članovi moraju imati osjećaj pripadnosti zadruzi. Uključivanje članova je neophodno kako bi se održao pravi kooperativni duh. To je nemoguće za tvrtke kojima upravljaju dioničari – dodaje Mathis.

Radničke zadruge se temelje na načelu vlasništva radnika, što znači da radnici posjeduju i kontroliraju poduzeće, a kao i u ostalim zadrugama, dobit se ponovno ulaže.

Najmlađa tipologija zadruga, temeljem vlasništva radnika, su zadruge samozaposlenih i slobodnih prevoditelja, sve su popularnije i novinarske zadruge, zadruga grafičara, konzultanata - dakle svih oni djelatnosti i pojedinaca koji bi htjeli kombinirati svoju autonomiju i sigurnost kroz zajednički rad u zadrugama.

Od sela do globalnog sela

Kriza 2008. nije štedjela radničke zadruge, ali podaci pokazuju da su radničke zadruge bile otpornije od konvencionalnih poduzeća u smislu zatvaranja tvrtki i gubitka radnih mjesta, ističu u CECOP-CICOPA. Tijekom krize dio poduzeća, zbog rizika zatvaranja, otkupili su radnici i pretvorili ih zadruge. Zadruge su danas u Europi organizirane na različite načine – od mikro zadruga do velikih koje rade na globalnoj razini. U Europi djeluje 176.461 zadruga čijih 141,5 milijuna članova ima godišnji promet veći od milijarde eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije