Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI TELEKOM

Zabrinjavajući rezultati: HT-u prihodi pali golemih 7,6 posto

'24.08.2010., Zagreb - Otvaranje novouredjenog prodajnog mjesta T- centra na adresi Savska 32,  kupci i prodavaci . Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
28.10.2011.
u 21:00

Privatni korisnici mobitela prosječno mjesečno troše 73 kune, a poslovnjaci 184 kune. Tvrtki je prihod pao 10,6 posto. U fiksnoj telefoniji bilježi pad od 8,5 posto

HT i dalje povećava broj korisnika, no oni sve manje troše. Tako privatni mobilni korisnici prosječno troše 73 kune, dok poslovnjaci mjesečno na mobitel potroše 184 kune.

Hrvatski telekom, čije dionice još uvijek posjeduje mnogo malih dioničara, u proteklih devet mjeseci nije se baš iskazao na poslovnom polju. Prihodi i dalje snažno padaju, posebice kada je riječ o govornim uslugama i fiksne i mobilne telefonije, koji su glavni generator prihoda.

Naime, prihodi su HT-u u osnovnom biznisu pali čak 7,6 posto, a uključi li se Combis, HT-ova IT tvrtka, tada je pad prihoda nešto blaži i iznosi 3,6 posto, odnosno 6,1 milijardu kuna ili 822 milijuna eura (siječanj-rujan 2010.: 6,3 mlrd. kuna, 871 milijun eura). EBITDA se smanjila za 2,1 posto, na 2,8 milijardi kuna.

Neto dobit gotovo je ista i iznosi 1,5 milijardi kuna (200 milijuna eura). Tijek novca iz redovitog poslovanja smanjio se 14,8 posto, na 1,9 milijardi kuna (256 milijuna eura).

Učinak kriznog poreza, na koji se operatori pozivaju, u devet mjeseci iznosio je 113 milijuna kuna.

Pretplatnika više

Zabrinjavajući je pad prihoda u mobilnoj telefoniji koji se srozao 10,6 posto. Pao je i prihod od fiksne telefonije, i to 8,5 posto. Veleprodajne usluge su također manje, i to 10,3 posto, a od podatkovnih usluga zarađeno je manje za 17,3 posto. Rastao je pak prihod od internetskih usluga 9,9 posto, te ICT usluga 167 posto (zahvaljujući niskoj bazi).

Ono čime u HT mogu biti zadovoljni jest to da ipak ne gube tržišni udio, tek 0,4 posto kad je riječ o broju korisnika, te da se broj pretplatnika u mobilnoj mreži u privatnom segmentu povećao 3,5 posto, a kad je riječ o poslovnim korisnicima povećanje iznosi 5,6 posto, unatoč padu prihoda u obje kategorije.

Ipak, sve se manje troši, te se kombinirani ARPU, prosječni trošak po korisniku, kada je riječ o privatnim korisnicima u mobilnoj telefoniji, smanjio 13,5 posto (73 kune) u izvještajnom razdoblju u odnosu na lanjskih devet mjeseci, kao rezultat gospodarske situacije i intenzivnih konkurentskih pritisaka, objašnjava se u izvješću. Poslovnjaci prosječno troše 9,7 posto manje, odnosno prosječno 184 kune.

Regulatorni pritisci

Kad je riječ o izgledima za cijelu 2011. godinu, u izvješću se kaže da je grupa i dalje usmjerena na korištenje novih i postojećih prilika za rast, no s obzirom na teške gospodarske uvjete i pojačane regulatorne pritiske, očekuju da će prihodi za 2011. godinu biti umjereno manji u odnosu na razinu iz 2010. godine.

Ivica Mudrinić, predsjednik uprave i glavni direktor, u poslovnom izvješću izjavio je:

"T-HT je u teškim gospodarskim prilikama još jednom postigao solidne rezultate uz 3,6 posto manje prihode u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Usprkos daljnjim regulatornim pritiscima i intenzivnome tržišnom natjecanju u svim područjima, zadržali smo vodeći položaj u svim segmentima poslovanja.

Ključne riječi

Komentara 48

JA
jadre
21:18 28.10.2011.

..da -da dođe maca na vratanca dabogda propali ...koilko su bahati bili...i nas sve podkradali najskuplji adsl u europi da-da--T-drp

CH
chemica
21:46 28.10.2011.

Samo Jaci i Miloševiću je sve bolje i bolje. Nikom više.

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
23:31 28.10.2011.

Kako to više nije Hrvatska tvrtka, a i pljačkaju nemilo, osobno bih volio da što prije propadnu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije