Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD PRIMANJA NISU U ISTOJ VALUTI

Zabranimo valutnu klauzulu kao Francuska

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
VL
Autor
Valentina Wiesner
31.08.2019.
u 17:01

Franak pozvao vladu da donese zakon o obeštećenju CHF dužnika kojim bi se bankama naložila nagodba s oštećenim potrošačima uz obvezujuće vraćanje preplaćenih kamata, tečaja i zateznih kamata

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić urudžbirao je Vladi poziv kojim traži pripremu zakona za obeštećenje dužnika u CHF temeljem kolektivne presude Visokog trgovačkog suda, Direktive o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima, kao i dobivenoga mišljenja Europske komisije da za takav zakon nema zapreke.

– Ako to Vlada ne učini, predložit ćemo svoje zakonsko rješenje kojim bi se bankama naložila nagodba s oštećenim potrošačima uz obvezujuće vraćanje preplaćenih kamata, tečaja i zateznih kamata. Nagodba ne bi bila obvezujuća i za potrošače – poručio je Aleksić s konferencije za novinare koju su ispred Vlade zajedno organizirali Snaga i Udruga Franak.

Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Franka, najavio da će i oni pripremiti svoj prijedlog zakona o ništetnosti CHF ugovora za one potrošače za koje je ništetnost povoljniji način obeštećenja, s obzirom da, prema presudama Suda EU, imaju pravo izabrati hoće li ostati u ugovoru koji sadrži nepoštene odredbe uz povrat nepošteno naplaćenih iznosa ili će zatražiti ništetnost cijelog ugovora.

– Ključni će faktor biti odluka o revizijama banaka o kojima upravo odlučuje vijeće Vrhovnog suda. Kad ta odluka, nadamo se pozitivna, bude objavljena, država će imati konačne pravne temelje za usvajanje ovakvog zakonskog rješenja – rekao je Sudar, referirajući se na iščekivanje odluke o valutnoj klauzuli.

Aleksić je podsjetio i da je Francuska, osim što je njihov Kasacioni sud proglasio CHF ugovore ništetnima, zakonom zabranila valutnu klauzulu gdje primanja nisu u toj valuti. Vlado Iljkić, aktivist Franka i vukovarski branitelj, čitao je poruke podrške braniteljskih udruga ovim inicijativama.

Oglasio se i HUB čiji je direktor Zdenko Adrović poručio kako vjeruje da zakonodavna vlast neće usvojiti bilo kakva nova zakonska rješenja koja bi korisnike kredita u različitim valutama dovela u neravnopravan položaj, a zahtjeve su nazvali pritiskom na zakonodavnu vlast.

Komentara 1

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
17:18 31.08.2019.

Koji lopov do lopova a onda se čudimo da i političari kradu. Eh da se hoće franak srozat na dvije kune pa da vidimo tužbe za ništetnost ništetnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije