Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 1. srpnja 2013.

ZABA će dva puta godišnje mijenjati kamate na kredite

'za poslovni 29.03.07. zagrebacka banka snimio:davor visnjic'
Foto: Davor Višnjić/PIxsell
1/3
15.12.2012.
u 11:24

Zakon o potrošačkom kreditiranju obavezuje banke da svaku moguću promjenu kamatnih stopa vežu uz vidljive parametre kao što su kamatne stope u svijetu, cijena državnog rizika, inflacija i slično

Zagrebačka banka najavila je da će od iduće godine dva puta godišnje mijenjati kamate na kredite s promjenjivom kamatnom stopom. Povod za odluku koja je objavljena u subotu, dan nakon rušenja kreditnog rejtinga zemlje, primjena je novog Zakona o potrošačkom kreditiranju koji obavezuje banke da ubuduće svaku moguću promjenu kamatnih stopa vežu uz vidljive parametre kao što su kamatne stope u svijetu, cijena državnog rizika, inflacija i slično.

Zagrebačka je banka najavila da se njihovi krediti sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni će ostati trajan i neće se mijenjati tijekom otplate kredita, a varijabilni će se počev od 1. srpnja 2013. godine usklađivati svakih šest mjeseci.

Zagrebačka banka najavljuje da će svoje kredite vezati uz nacionalnu referentnu kamatnu stopu koju je prošli tjedan predstavila Hrvatska udruga banaka. HUB će svaka tri mjeseca objavljivati novi podatak koji bi trebao odražavati cijenu bankarskih izvora novca, kako na domaćem tako i na stranim tržištima. Zaba je prva banka koja je objavila da će svoje kamate korigirati prema nacionalnoj referentnoj stopi HUB-a. Banka ne objašnjava kako će određivati fiksni dio kamate, ali dodaje da će se njezini uvjeti primjenjivati na sve postojeće i nove ugovore o kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, uključujući i stambene kredite.

Dodaju da će od 1. siječnja 2013. kamatne stope na dopuštene minuse i kartične kredite biti fiksne.

>>Bez radikalnih rezova mogući su i najcrnji scenariji

Komentara 6

IG
igorl
12:24 17.12.2012.

Sto jos uvijek ne sprecava ljude da potpisuju varijabilne kamatne stope. Ja sam uzeo kredit za stan u jednoj stambenoj stedionici i kamata trenutno jest pol posto veca neg u banci, ali bit ce takva cijelo vrijeme otplate, a akoo neko bude nudio znatno ispod 5% fiksno, nema naknade za prijevremenu otplatu, pa mogu prec kod tog nekog drugog... Nema sanse da bi potpisao da dugujem kamate koliko oni odrede iz "transparentnih" izvora... I.

FL
fliegenderstern
12:01 15.12.2012.

Banke - od 2010. do danas.. oko 20 natječaja za posao, toliko o tome kako pridonose društvu.. obilaženje u širokom luku najbolje

RU
ruuddude
16:17 16.12.2012.

u štrajk pod geslom "dajte da krademo i dalje" :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije