Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluke o novoj tranši EU novca

Za ulaganja u luk, češnjak, voćnjake... 900 mil. kn potpora

češnjak
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
02.09.2017.
u 00:20

Prvi ugovori s Tolušićeva natječaja za mjeru 4 razveselit će obrt Agro Puškarić, Rabu iz Kneževih Vinograda, PZ Gospoju...

Nakon što je na prethodnim natječajima država poput pijanog milijunaša bespovratno podijelila desetke milijuna kuna i “hobistima” u poljoprivrednom biznisu, čak i propalim tvrtkama te početnicima bez ikakvih referenci u poslovanju, Agencija za plaćanja u poljoprivredi od jučer izdaje prve odluke za EU potpore za “famoznu” mjeru 4 po Tolušićevim pravilima. Riječ je, naime, o sedam natječaja za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva (mjera 4.1) te za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda (4.2) iz kojih je poljoprivrednicima na raspolaganju 900 milijuna kuna.

952 zahtjeva za 1,94 mlrd. kn

Prvi put posebno se vrednuju posebno mali, posebno veliki poljoprivrednici, posebno sektor stočarstva i peradarstva, posebno voćari i povrćari... Stoga se u Ministarstvu poljoprivrede nadaju kako će novi natječaji namijenjeni konkurentnosti hrvatske poljoprivrede epilog u završenim ulaganjima dobiti jako skoro, dok dio njih iz vremena bivšeg ministra Tihomira Jakovine ni nakon dvije godine od raspisivanja nije stavljen ad acta.

Na nove natječaje, doznajemo, pristigla su ukupno 952 zahtjeva za potporu u vrijednosti 1,94 milijarde kuna, a prvi ugovori, koje budući korisnici još trebaju prihvatiti i potpisati, razveselit će poduzetnike poput obrta Agro Puškarić, najvećeg hrvatskog proizvođača češnjaka, tvrtku Rabo Nikole Velickog, respektabilnog voćara iz Kneževih Vinograda, te Poljoprivrednu zadrugu Gospoja obitelji Toljanić i Brusić s Krka, koja je, među ostalim, i vlasnik prvog hrvatskog Vinotela Gospoja.

– Jakovinini natječaji bili su čista namještaljka i kriminal, čak sam bio kod njega i inzistirao da se ponište jer nitko od nas koji se ozbiljno bave poljoprivredom nije mogao proći na njima – kaže Mario Puškarić koji uz pomoć EU sredstava u Kaniškoj Ivi pokraj Garešnice planira dva milijuna eura ulaganja u uređenje, dogradnju i povećanje skladišnih kapaciteta, klimatizaciju i sušenje luka i češnjaka...

Nije nikakav problem, objašnjava, proizvesti veće količine, koliko ih uskladištiti kako bi se trgovačkim lancima isporučivali čitave godine. Samo takva konkurentnost hrvatskim proizvođačima može pomoći da za 3-4 godine u potpunosti istisnu kineski češnjak s polica. S novim potporama koje vrednuju dosadašnji rad i sposobnost poljoprivrednika te ulaganjima u dvije faze Agro Puškarić će proizvodnju češnjaka dići sa 150 na 300 tona, luka s 1000 na 2000, krumpira s 5000 na 7500, a cikorije na 800 tona.

Iskorištenost novca EU 30%

– Danas svjedočimo prvom rezultatu pravednijih i boljih pravila te bržu obradu zahtjeva za korištenje prijeko potrebnog EU novca. Od zatvaranja natječaja do izdavanja zelenog svjetla za te investicije prošlo je svega mjesec i pol – kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ističući kako do kraja 2017. očekuje iskorištenost od 30% sredstava u okviru Programa ruralnog razvoja RH, što je odličan rezultat i na razini EU s obzirom na to da je riječ o tek drugoj godini provedbe Programa.

Kroz dosadašnje natječaje poljoprivrednicima je na raspolaganju 1,11 mlrd. eura, a dosad su izdane odluke o dodjeli 625,7 mil. eura, više od četvrtine dostupnih sredstava u ovom programskom razdoblju, odnosno 26,3%.

Komentara 2

ZV
Zvolen3
10:46 02.09.2017.

I kad ce Jakovina u zatvor ?

PH
Petarstijena-HR
16:36 02.09.2017.

Od EU fondova privatnom sektoru slabe vajde- u zadnje 4.g gotovo ni jedan natječaj još nije zatvoren, a niti su isplaćena sredstva, sve ide sporo,nikako i traljavo, jer imamo nesposobno osoblje u agencijama i ministarstvima koji rade s EU fodovima.RH se nije uopće isplatilo ulazit u EU s takvom nesposobnom administracijom-biti ćemo na gubitku svaku godinu po nekoliko milijardi eura...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije