Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
188 4°C
Povratak na članak

Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna

Vlada će novac najprije tražiti na domaćem tržištu, a tek potom i na međunarodnom
05. travnja 2020. 6865
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
13
 • iron.hide.54966:

  I zaduživanje ima svoje granice, a onda kad i tu iscrpimo sve mogućnosti onda ide objava da ćemo morati pronaći način za suživot sa virusom jer si drugo ne možemo priuštiti. Cjepiva nema, proračun prazan, a dugove treba platiti.

  05. 4. 2020. u 07:40
 • mikrogrizzly:

  Smiješi nam se drakonski porez na nekretnine - jer jedino to preostalo fiskalno "blago"! U situaciji kad će biti ogroman ispad PDV-a, glavnog punitelja proračuna zbog smanjenja kupovina i ispada turističke potrošnje, u stanju kad gospodarski subjekti imaju problem kako ... prikaži još! održati glavu iznad vode, te kad se smanjila trošarina od visokotarifnih roba poput goriva, cigareta itd. - igrat će na sigurnu kartu da "zveknu" po nekretninama jer one su vječno tu i spremne za državno "šišanje". Trebalo nam je > 10 god. da se dignemo nakon krize 2008. godine - sad će nam ići brže jer će građanima izvaditi novac preko nekretnina.

  1 05. 4. 2020. u 07:34
 • Antiflašist:

  Nazalost, ako ova situacija potraje neminovno slijedi bankrot drzave, sto ovo duze bude trajalo to ce biti nemoguce vise izaci iz spirale bankrota, moze se drzava zaduztiti ali ako privrede nema od kuda ce to vratiti? Sad jos dovlacite nase ... prikaži još! gradane iz rizicnih zemalja kako bise ovo njesra jos vise produzilo, svaki dan duze znaci propast jos firmi, nema nazad, ovo je kraj, tko ima nek cuva, tkoe nema nahebao je.

  05. 4. 2020. u 07:35
 • otrovnijezik:

  Treba sve pustiti i ništa ne dirati. Naše ionako ništa nije, a što smo i imali prodali smo, pa neka stranci pomažu i saniraju. Ni prošla recesija nam ništa nije napravila. Sve je ionako palo na ono malo privatnika i ... prikaži još! obrtnika i ono malo zaposlenih. Banke su ionako nedodirljive i u svakoj krizi zarađuju sve više i više.

  05. 4. 2020. u 09:35
 • kopemife:

  Ako je drzavni godisnji proracun 120 milijardi a u 3 mjeseca se redovno trosi 30 milijardi na sto tocno se planira potrosit 45 milijardi kuna? Redovni prihodi privatnog sektora su 30 milijardi u 3 mjeseca. Nije mi jasno di je ... prikaži još! taj dodatni trosak nastao? 60 milijardi je kvartal godisnjeg GDPa. Znaci svi porezi place i proizvodnja u tom periodu. Di su pare?

  05. 4. 2020. u 08:39
 • densokubura:

  bdp će po meni pasti -20% ali dobro ako i padne -10% kako oni kažu i još ako se zadužimo 75 milijardi kuna što je skoro pola proračuna to će dug nabiti na sa 75% na 120% a ne sa ... prikaži još! 75% na 90%, a ne govorimo onda još o tome kako će resesija trajati godinam, u 2021. godini dug bi mogao biti 150% bdp-a

  05. 4. 2020. u 09:38
 • Maja007:

  Zašto se ne samoizoliraju stariji i slabijeg zdravlja i to oni koji žele, a nas druge puste da normalno radimo i živimo? Treba pomoći svima koji se boje i žele samoizolaciju, to je ljudski, ali ako ja vjerujem u svoj ... prikaži još! organizam i imunitet zašto mi se ne dozvoli da odlučujem o svom zdravlju? Vjerujem da ima mnogo ljudi koji misle kao ja,. Nama se krše ovdje osnovne ljudske slobode, zar to nitko ne vidi. Ako se razbolim teško i umrem, sam pao, sam se ubio. Upozorena sam. Nitko mi nije kriv. Ali nisam dijete da mi država određuhe što je za mene najbolje.

  1 05. 4. 2020. u 09:21
 • Onajkojijest:

  Vrlo jednostavno, zaduženje od 75 milijardi pokriti na način da se raskinu zločinački ugovori i Odluka koju je donijela vlada današnjeg druga predsjednika države i druga koalicijskog Vrdoljaka koji ju je potpisao, a odnosi se na subvenciju i naknadu ulagačima ... prikaži još! za tkz. zelenu energiju, koju će Hrvati platiti ukoliko je ne raskrinkaju upravo taj iznos. Na 14 godina svaki Hrvat će kroz potrošeni 1 kWh energije platiti 12,5 lipa/kWh pa prostim računom koliko trošimo el. energije u Hrvatskoj pomnožite sa ovim iznosom i sa 14 godina na koliko su ugovori potpisani, dobiti ćete cca 75 milijardi. Znači bez problema to vratimo. Drugi način je podići odmah 30 milijardi na 10 godina čiji bi anuitet odgovarao otprilike godišnjoj dotaciji udrugama u Hrvatskoj koje treba odmah odbiti od sise uvećano za partizanske mirovine i to bismo bez da osjetimo vratili. Znači 100 milijardi se može ukrcati ovoga trenutka da niti jedan Hrvat ne zajauče ili da ga zub ili glava zaboli!. Molim admina da ne briše jer ovo je ISTINA, a istinu se ne može sakriti! Uredniče sigurno si peder ili lezba!

  05. 4. 2020. u 11:51
 • edgar2:

  Oni koji misle da ćemo imati brzi oporavak, nakon epidemije,vjerojatno nisu u pravu...Država je pomogla (i previše) da bismo svi ostali likvidni za vrijeme epidemije, ali trebamo računati s time da će se oporavak početi događati tek u zadnjem kvartalu ... prikaži još! 2020.g.,i trebamo imati plan...pogotovo kako riješiti problem vanjskog financiranja, u uvjetima dvostrukog deficita i tekuće bilance i proračunskog deficita...

  05. 4. 2020. u 09:52
 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Da imamo proizvodnju banalnog proizvoda poput maske mogli bi skoro normalno funkcionirati. Naravno, tu su i efekti iz okruženja.

  05. 4. 2020. u 10:53
 • Avatar southman
  southman:

  Ako se Mađari spremaju zadužiti 20 mlrd. eur-a onda ćemo valjda mi moći podnijeti 10 mlrd.

  05. 4. 2020. u 09:07
 • Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.