Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA NE ŽELI POMOĆI

Za spašavanje aviokompanije potrebno 28 milijuna eura: Jedini izlaz- stečaj

Adria Airways
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL
1/5
30.09.2019.
u 17:00

Nakon stečaja moguća su dva scenarija.

Slovenska vlada neće financijski pomoći posrnuloj aviokompaniji Adria Airways u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest, ali razmišlja o alternativnim rješenjima kako bi Slovenija zadržala zračnu povezanost s europskim destinacijama pa i o osnivanju nove kompanije, potvrdio je u ponedjeljak nakon sjednice vlade ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

"Izvršili smo preciznu analizu stanja u Adriji i ustanovili da je financijska rupa bitno veća od očekivanja", kazao je Počivalšek, dodavši da bi za trenutno spašavanje kompanije, što vlada ne namjerava, učiniti trebalo 28 milijuna eura", te da je jedini izlaz u stečaju, nakon čega su moguća "dva scenarija".

Prema njegovim riječima, po prvom bi scenariju stanje na zrakoplovnom tržištu bi se samo po sebi reguliralo nakon nekog vremena jer bi veze iz  Ljubljane s drugim destinacijama preuzele druge zrakoplovne kompanije, a druga je mogućnost da se Slovenija odluči na osnivanje nove zrakoplovne tvrtke.

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Dobivanje novih dozvola i licencija za potonji scenarij s novom tvrtkom trebalo bi od tri do šest mjeseci, a vlada u tom smislu vodi razgovore s njemačkom Lufthansom koja bi pomagala savjetima, ali ne bi ušla u vlasništvo takve kompanije, kazao je Počivalšek, navevši kako je prije toga potrebno napraviti poslovni plan budućeg avioprijevoznika.

Po ocjeni ministra gospodarstva, samo za očuvanje linija s europskim prijestolnicama s kojima je Adria bila povezana bile bi potrebne subvencije od 4 do 5 milijuna eura godišnje, što bi vlada bila spremna uložiti nakon što promijeni postojeći zakon o zrakoplovstvu, ali bi za osnivanje nove avio kompanije bilo potrebno osigurati politički konsenzus u Sloveniji, ocijenio je Počivalšek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije