Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hub

Za sanaciju banaka 36 milijardi kuna

Slavko Midzor/PIXSELL
15.09.2018.
u 10:32

Iz HUB-a su, naime, reagirali na pogrešna i izvan konteksta izvučena tumačenja o troškovima sanacije banaka koja su se ovih dana ponovno pojavila u javnosti

Hrvatska udruga banaka i njezin direktor Zdenko Adrović jučer su objavili da se troškovi sanacije banaka u proteklih 25 godina procjenjuju na 36,3 milijarde kuna, odnosno oko tri puta manje od podatka koji se posljednjih dana spominje u javnosti.

Iz HUB-a su, naime, reagirali na pogrešna i izvan konteksta izvučena tumačenja o troškovima sanacije banaka koja su se ovih dana ponovno pojavila u javnosti, kazavši da je usporedba troškova subvencija poljoprivredi i brodogradnji s troškovima sanacije banaka posve izvan konteksta.

O troškovima subvencija poljoprivredi i brodogradnji odlučivale su hrvatske demokratske vlade u proteklih četvrt stoljeća kontinuirano, dakle svake tekuće poslovne godine, navode.

"Troškovi sanacije banaka pojavili su se u jednom kraćem razdoblju devedesetih godina prošlog stoljeća, a bili su nametnuti i neizbježni zbog dubine gubitaka naslijeđenih od socijalističkih banaka. One su još prije Domovinskog rata imale revidirane gubitke dva puta veće od kapitala. U ovom stoljeću, tijekom gotovo 20 godina, na hrvatske banke nije potrošena ni kuna poreznih obveznika iako je u vrijeme krize u svijetu nakon 2008. to bila raširena praksa", kaže se u reakciji HUB-a.

Osvrćući se i na posljednjih dana javno spominjanje da je na sanaciju banaka potrošeno više od 100 milijardi kuna s uključenim kamatama, iz HUB-a navode da je to ozbiljno pogrešan iznos.

"Procjena je da su troškovi sanacije iznosili tri puta manje – oko 36,3 milijardi. Točno je da je prodajama banaka dobiven manji iznos od troškova sanacije, ali ponavljamo, to se nije moglo izbjeći jer je 1990-ih sanirana 'socijalistička rupa' i posljedice rata", napominju iz HUB-a dodajući da se detaljni prikaz troškova sanacije može pronaći u HUB-ovoj analizi 51 iz 2015.

Ranije ovoga tjedna saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je da je najviše novca hrvatskih građana otišlo na sanaciju banaka, a ne, kako to pišu mediji, na subvencije u poljoprivredi i brodogradnji.

Pozivajući se na analizu koju je napravio njihov stranački Obor za gospodarstvo, rekao je da je pokazala da je bankarski sektor taj na koji je potrošeno najviše novca hrvatskih građana, i to u proteklih 10 godina 102,4 milijarde kuna, pri čemu 60 milijardi za sanaciju, a 42,4 milijarde nepotrebno plaćenih kamata na kredite i obveznice. Istodobno, iznijeli su podatke da je 40 milijardi kuna otišlo na subvencije u poljoprivredi, a 32 milijarde na brodogradnju.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije