Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za rizične plasmane HPB-a Marić okrivio Rohatinskog

Goran Marić
Željko Hladika
08.12.2009.
u 16:41

Marić se osvrnuo i na probleme u Hrvatskoj poštanskoj banci koja bi zbog loših plasmana SMS-u, PPK Valpovu, Đakovštini, KIO Orahovici i Fantaziji grupi mogla ostati bez milijardu kuna.

- Sveukupno je Republika Hrvatska u sanacije bankarskog sustava od 1991. godine do danas utrošila 87,4 milijarde kuna. I u naletu ekonomske krize Vlada je povećala osigurani iznos štednje sa 100 na 400 tisuća kuna. Istodobno je smanjila i godišnju premijsku stopu sa 0,50 na 0,40 posto godišnje. Rezultat je porast osiguranih depozita za 80 posto u odnosu na 2005. godinu. A kako su banke reagirale na sve te mjere? Podizanjem kamatnih stopa, smanjenjem udjela kredita stanovništvu te okretanjem ka povećanju profitabilnosti te su u posljednjih deset godina izravno ili putem svojih društava ostvarile 30 milijardi kuna dobiti - istaknuo je za saborskom govornicom hadezeovac Goran Marić govoreći o novom Zakonu o osiguranju depozita.

Marić se osvrnuo i na probleme u Hrvatskoj poštanskoj banci koja bi zbog loših plasmana SMS-u, PPK Valpovu, Đakovštini, KIO Orahovici i Fantaziji grupi mogla ostati bez milijardu kuna.

- Taj se problem pokušava politizirati, čak se proziva i nadzorni odbor, a zapravo se vrlo dobro zna što je obveza nadzornog odbora. Procjenjivanje rizičnosti kreditnih plasmana nije posao odbora već Hrvatske narodne banke. Kada sam ja spomenuo na savjetu Narodne banke kako to da nismo čuli za probleme u HPB-u ranije, što je radio Nadzorni odbor... onda je jedan član savjeta rekao "pa nije svako zlo za zlo". Pa, eto, konačno prilika da i tu banku prodamo inozemnim vlasnicima jer vidite da naši ne znaju upravljati bankama - kaže Marić.

Poručio je i kako su neki koji su s visokih političkih funkcija sanirali banke poslije došli u uprave tih banaka ili iz njih uzimali novac za svoje privatne fondove, a danas svima sole pamet.

- Zato nije ni čudo što su neki kada je država morala platiti 40 milijuna eura odštete za Slavonsku banku taj dan tu preko puta pjevali partizanske pjesme uz harmoniku do dugo u noć. Kao da cijeli život čitaju Grishamovu "Složnu braću" ili "Pisma starijeg đavla mlađem đavlu" - oštar je bio Marić.

Na koga je točno aludirao, nije želio objasniti, ali najvjerojatnije je mislio na Borislava Škegru, savjetnika premijerke i bivšeg ministra financija jer se jedino Škegro javno hvalio kako svira harmoniku.

Marić je poručio i kako je jedan član savjeta HNB-a govoreći o rizičnim plasmanima poručio kako nije važan nadzor jer je sada konačno stvorena prilika da se proda i tu banku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije