Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrokor

Za refinanciranje roll-up kredita ulagači traže kamatu i od 18 posto?

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško prikuplja ponude za refinanciranje roll-upa
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
22.05.2018.
u 08:20

Udruga dobavljača sastala se u ponedjeljak, a očekuje se da će dati potporu svojoj zastupnici Marici Vidaković u odbijanju nagodbe

Izvanredna uprava Agrokora predvođena Fabrisom Peruškom u nedjelju je priznala da je ruski Sberbank pozvala u roll-up aranžman pa će se ukupno zaduženje koncerna kreditom povećati s 1,06 milijardi eura na 1,15 milijardi eura. Rusi će refinancirati 80 milijuna eura i dati Agrokoru svježih 80 milijuna eura, a koncern će nekoga od postojećih kreditora isplatiti s iznosom od 70 milijuna eura pa će se ukupno zaduženje povećati za 90 milijuna eura. Tko će pristati na isplatu, još se ne zna, ali to je ionako manje bitan detalj aranžmana koji ima stratešku, a ne ekonomsku opravdanost.

Nema interesa za roll-up

Naime, roll-up kredit ugovoren je 8. lipnja 2017. s dospijećem od 15 mjeseci pa je Peruško najavljivao da se prikupljaju ponude za njegovo refinanciranje. Izvori Večernjeg lista tvrde da su dosad stigle tri ponude za refinanciranje. Jedna je ponuda uključivala financiranje od samo 30 milijuna eura s 10 posto kamata, druga je nudila 300 milijuna eura, ali uz kamatu od 13 posto, dok je jedina ponuda koja bi mogla pokriti veći dio izdanja stigla iz Londona, a navodno je uključivala financiranje s 800 milijuna eura uz kamatu od nevjerojatnih 18 posto. U Agrokoru tvrde da je bilo više interesa za financiranje, a ne samo tri ponude, a nisu ni potvrdili visine kamata koje su zatražene. U izvanrednoj su se upravi koncentrirali na razgovore o produljenju roka otplate roll-up kredita, a treba reći i da će prolongiranje Agrokor morati platiti.

Postojeći kreditori ugovorili su kamatu od 3,8 posto ako se kredit isplati odjednom i na vrijeme, ali to se neće dogoditi. Ključni su kreditori Knighthead Capital, Zagrebačka banka, Erste banka, ruska VTB banka te J.P. Morgan i Goldman Sachs, a veći financijeri navodno nisu zainteresirani za jače sudjelovanje u refinanciranju. Agrokor u mjesečnim izvještajima ističe kako imaju više od 1,2 milijarde kuna gotovine na računu pa im novo financiranje nije potrebno. Financijska opravdanost aranžmana stoga ne postoji jer se tvrtku opterećuje s dodatnim dugom u situaciji kada se ne može refinancirati ni postojeći dug. Motivi su dakle strateški. Sberbanku se, kako je Večernjak pisao, nudi i otkup 18 posto dionica Mercatora, odnosno zamjena dionica slovenskog lanca s dionicama novog Agrokora. Vlasnički udjel Sberbanka bi se pojačao tom zamjenom dionica, a već ionako s VTB-om imaju oko 44 posto. Tu nastupa roll-up koji dio tražbina prebacuje u kredit, a time se postiže ravnoteža na poziciji pretvaranja duga u vlasničke udjele.

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško prikuplja ponude za refinanciranje roll-upa
1/7

Privatni dogovori u nagodbi

Unatoč brojnim sastancima, predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković ne pristaje na prihvaćanje nagodbe u kojoj stoji aranžman sa Sberbankom niti na druge privatne dogovore koje Peruško planira. Dobavljači će se u ponedjeljak okupiti na sastanku i M. Vidaković očekuje njihovu podršku u odbijanju nagodbe. Istovremeno, Visoki trgovački sud objavio je da odbacuje, uglavnom kao neosnovane, oko 87 žalbi čiji je cilj bilo povlačenje osporavanja tražbina vlasnika obveznica, na koje se odlučila Adris grupa, te osporavanja jamstava koje je osporio Agram. Upravo su to tvrtke s kojima je Peruško najavio dogovore. Nakon poteza suda, sada svi nezadovoljnici u tužbama moraju dokazivati da Adris ili Agram nisu bili u pravu, a izgledno je da vlasnici obveznica neće moći glasovati u nagodbi.

S druge strane, ako Agram dobije te tužbe, nagodbe neće biti jer jamstva neće biti priznata, a bez jamstava nema ni EPM modela na kojem se temelji nacrt nagodbe. Zato Peruško Agramu nudi otkup dionica Agrolagune kako bi umanjio njegov gubitak od gotovo 300 milijuna kuna, a Adris grupi ulazak u roll-up koji znači siguran povrat dijela novca od milijarde kuna koje su Agrokoru posudili. Tvrtka je zasad odbila takav prijedlog.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
09:01 22.05.2018.

hrvatski financijski sektor je krvotok gospodarstva a nalazi se u rukama stranaca... ...dakle stranci odredjuju tijek hrvatskog gospodarstva koje ce takodjer prelaziti u ruke stranaca ...stranci ce uskoro biti vlasnici i vec jesu vecine tzv.strsteskih poduzeca ...sto je ostalo hepep sume vode i aufiderzen .... kamate u tekstu su kolonijalne...

Avatar southman
southman
09:22 22.05.2018.

Da vidimo tko u cajtnotu ima najviše živaca !?

KO
konoplja
09:14 22.05.2018.

Agrokor će po svemu sudeći dobiti najskuplje savjetnike, najskuplji kredit radi kojega je i završio tu gdje je, izgleda da se u Vladi svojski trude uništiti Agrokor i time uništiti sve dokaze o korupciji od samih početaka kada ga je gurao HDZ i Franjo, došlo je vrijeme da Peruško opere dokaze!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije