Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sastanka G8

Za pad deficita Europa se mora usmjeriti na rast i rezanje troškova

Timothy Geithner, minista
Arhiva VL
25.06.2010.
u 09:02

Timothy Geithner, američki ministar financija, izjavio je i da se svijet više ne može osloniti na SAD kao ranije. Vođe skupine G8 na sastanku ovog vikenda mogli bi priznati da slabe javne financije mogu ugroziti dugoročni rast

Europa se mora fokusirati na rast, kao i na rezanje troškova kako bi smanjila nacionalne deficite, smatra Timothy Geithner, američki ministar financija. U intervjuu za BBC, Geithner je izjavio je da su rast i povjerenje apsolutno najviši izazovi te da se svijet više ne može osloniti na SAD kao ranije. Upitan može li se Europi dogoditi stagnacija japanskog tipa, nastavi li s politikom rezanja troškova, Geithner, koji ovaj vikend sudjeluje na razgovorima zemalja iz skupina G8 i G20, o načinima izlaza iz krize, istaknuo je da Europa ima kapacitet da joj se to ne dogodi.

No, Reuters je izvijestio i da bi vođe najrazvijenijih zemalja svijeta na sastanku mogli priznati da slabe javne financije mogu ugroziti dugoročni rast. Mnoge su europske vlade, uključujući britansku, posljednjih nekoliko tjedana primijenile teške mjere štednje kako bi smanjile razinu duga. Britanski premijer David Cameron, izjavio je da nitko ne može sumnjati da je najveće obećanje koje G8 mora donijeti ono o poboljšanju globalne ekonomije.

- Vjerujem da svaka od naših zemalja mora početi s planovima stavljanja nacionalnih financija pod kontrolu - zaključio je Camerom.

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
11:26 25.06.2010.

Kako bi banke mogle više zaraditi ......

RI
riise
13:38 25.06.2010.

Za mene je vrlo znakovito da jedna Velika Britanija koja je vodila kroz svo ovo vrijeme ekspanzivnu monetarnu i fiskalnu politiku, sada prihvaća fiskalnu konsolidaciju koja je izvorno, politika koju zastupa Njemačka, prvenstveno, a zatim i Francuska...Kako će ovo utjecati na nas? Svakako politika štednje vodećih eu zemalja nije dobra vijest za nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije