Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVILA REZERVACIJU

Za obveze i gubitke po sporovima HPB izdvaja do 105 mil. kn

HPB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
15.01.2020.
u 14:10

Iz banke poručuju da iskazana rezerviranja neće imati utjecaja na kapitaliziranost, u skladu s mjerama optimizacije izloženosti rizicima, pokrenutim u četvrtom tromjesečju 2019. kojima su neutralizirani negativni efekti

Hrvatska poštanska banka izdvaja između 95 i 105 milijuna kuna rezervacija za četvrto tromjesečje 2019. godine, za eventualne gubitke i obveze po sudskim sporovima!

O tome su jučer obavijestili investicijsku javnost priopćenjem na Zagrebačkoj burzi, a vijest je prilično iznenađujuća s obzirom na to da o tome nije bilo ni spomena pri objavi devetomjesečnih rezultata za 2019. kad su iz banke priopćili o rastu neto dobiti za 38 posto, na 170 milijuna kuna.

Iznos rezervacija “pojest” će im veći dio dobiti, no godišnji će rezultat, najavljuju, svejedno biti pozitivan.

Nova uprava banke nije spremna iznijeti detalje o tome kakvi su sporovi posrijedi, a s obzirom na to da banka nije imala kredite u švicarskim francima, očito su posrijedi parnice s pravnim osobama.

Hrvatska poštanska banka jedna je od pet banaka nad kojima trenutačno dubinsko snimanje poslovanja provodi Europska središnja banka, o čemu smo se raspitivali i u središnjoj banci, no s rezultatima nadzora javnost će europski supervizor upoznati tek u svibnju.

Iz banke poručuju da iskazana rezerviranja neće imati utjecaja na kapitaliziranost, u skladu s mjerama optimizacije izloženosti rizicima, pokrenutim u četvrtom tromjesečju 2019. kojima su neutralizirani negativni efekti.

Iz banke poručuju da će investicijsku javnost informirati o detaljnijim financijskim pokazateljima vezanima uz poslovanje u 2019. prilikom objave nerevidiranih financijskih izvještaja za 2019., dok će cjelovite i sveobuhvatne financijske informacije biti dostupne u revidiranom godišnjem izvješću.

“Zanemari” li se iznos rezervacija, banka je lani zabilježila najbolji rezultat od osnivanja, a poseban doprinos prodaji duguju plasmanu subvencioniranih stambenih kredita. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije