Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Oreb:

Za male i srednje poduzetnike 1,2 milijarde kuna

Marijana Oreb
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
16.12.2016.
u 11:54

Od 2014. subvencioniranu podršku dobilo je gotovo tri tisuće poduzetnika. Odobreno je 839 jamstva u vrijednosti gotovo milijardu kuna

Malim, a posebice mikropoduzetnicima dostupnost kreditnih sredstava glavna je razvojna prepreka. Koliko im u tome može pomoći Agencija za malo gospodarstvo i investicije HAMAG-BICRO svojim kreditima i jamstvima te koliko su mali i mikrozajmovi poduzetnicima važni, razgovarali smo s Marijanom Oreb, članicom uprave HAMAG-BICRO-a.

Koje projekte Agencija najviše kreditira i kakvim iznosima?

Kroz više godina poslovanja jamstva su se pokazala kao jedan od ključnih instrumenata Agencije za pružanje podrške pokretanju i razvoju poduzetničkih projekata. Od 2014. do danas financijsku podršku dobilo je gotovo tri tisuće poduzetnika – odobreno je 839 jamstava ukupne vrijednosti gotovo milijardu kuna.

Što se tiče jamstvenih programa, najčešće se financira proširenje proizvodnje te nabava materijala i sirovine u sklopu zajma za obrtna sredstva. Prosječan traženi iznos kredita je 250.000 kuna.

Koliko u Hrvatskoj uopće ima kvalitetnih projekata koji zaslužuju subvencionirano kreditiranje?

Bitno je naglasiti da naši poduzetnici nisu ništa lošiji od svojih europskih kolega, štoviše, usudila bih se reći da su inovativniji i snalažljiviji s obzirom na zahtjevno tržište na kojem rade i djeluju. Razgovarajući s poduzetnicima uočili smo da je visina kamatnih stopa jedan od glavnih izazova kojim se našim poduzetnicima otežava tržišna utakmica.

Program namijenjen malim i srednjim poduzetnicima (MSP) razvili smo u suradnji s poslovnim bankama.

U njemu mi stojimo iza poduzetničkog projekta podržavajući ga jamstvom u visini do 80 posto ukupnog iznosa kredita koji je odobrila poslovna banka. Kamata u nekim slučajevima može biti i nula posto.

Iz kojih sektora dolazi najviše zahtjeva za kreditiranje?

Struktura zastupljenosti sektora po zahtjevima za kreditiranje dobar je pokazatelj kretanja razvoja srednjeg i malog poduzetništva u Hrvatskoj. Iz odobrenih predmeta jasno je vidljivo da je prisutan snažan razvoj ICT sektora i da se on sve više nastavlja razvijati.

Koliko novca imate na raspolaganju?

Iz fondova EU za sve financijske instrumente alocirano je 105 milijuna eura te 45 milijuna eura nacionalnih sredstava. Tako smo malim i srednjim poduzetnicima osigurali gotovo 1,2 milijarde kuna.   

>> Postat ćemo energetski lider? Američka veleposlanica otkrila u koje hrvatske projekte žele ulagati kompanije iz SAD-a

Komentara 8

DU
Deleted user
22:25 16.12.2016.

Uvijek neki programi HR države, ovdje se dijeli 1,2 milijardi iz upravo povećanih poreza, prireza i zareza. Uzimaju se novci od većine stanovništva da bi povlašteni mogli dolaziti do jeftinijeg ili čak „bespovratnog kredita“ ma što to značilo. Neka svako po svojoj mogućnosti ulaže i poduzima što želi i neka se prestane sa tim etatističkim programima koji samo uzimaju novce iz jednog džepa i daju drugima. Kako građani padaju na jeftine poslovnjačke, socijalne i druge programe koje država smišlja, a za uzvrat dobiju svake godine sve veće poreze.

GL
glupost
23:14 16.12.2016.

Ta tema ne interesira nikoga, zasto, jer su vecina naroda izlagali, prevarili a narod sad zna da tu nema buducnosti, sigurno je ima ali je mi necemo dozivjeti !!!!

ZV
Zvolen3
21:59 16.12.2016.

Bravo za ovakve projekte i neka ih bude sto vise ! Na zalost ovakve teme vise nikoga ne zanimaju a vidi se i po komentarima - nema ih !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije