Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blockchain platforma

Za kripto-mačiće fanovi plaćali i po 100.000 eura u kriptovaluti ether

26.01.2019.
u 08:01

Virtualna igra CryptoKitties djeluje infantilno, ali je primjer trgovine bez posrednika

Neodoljive su, slatko namiguju, ne mogu se kupiti u trgovini kućnim ljubimcima, jedinstvene su i mogu se razmnožavati – to su CryptoKitties, mačkice iz virtualne igre za koje su fanovi spremni platiti bogatstvo. Igra je neko vrijeme bila toliko popularna da je za pojedine mačke plaćeno i do 100.000 eura u kriptovaluti ether.

Rasne “životinje”

Djeluje kao infantilna zabava, ali igra ima sve značajke koje pokazuju kako funkcionira blockchain tehnologija: nema posrednika između prodavatelja i kupaca, koristi se šifrirana pohrana podataka, a transakcije su sigurne.

Uz CryptoKittytoken virtualni mačići razmjenjuju se izravno preko ethereum mreže, bez korištenja CryptoKitties web stranice. No, nije to za svakoga: korisnici ipak moraju imati određenu razinu poznavanja kriptovaluta.

– Obujam transakcija virtualnim mačkama stavio je na test vrijeme odziva i propusnost ethereum mreže – istaknuo je Alfred Taudes, akademski direktor Instituta za istraživanje kriptoekonomije pri sveučilištu WU Executive Academy, govoreći o svojedobnoj navali na virtualne mačke. Napominje da se cijeli koncept može zamisliti kao uzgoj arapskih trkaćih konja, ali virtualno. Kao i kod uzgoja drugih rasnih životinja, i cijene ovih virtualnih ovise o tome koliko su kupci spremni potrošiti na određene pasmine. Pritom i “potomci” koji nastaju razmnožavanjem cijenjenih pasmina postižu izuzetno visoku cijenu. Igra nalikuje decentraliziranom tržištu na kojem se uzgaja i trguje umjetnim mačkama, a uvijek je jasno tko je vlasnik svake od njih.

Benefit za umjetnike

– Igra je potpuno transparentna i varanje nije moguće. U međuvremenu, prašina se donekle spustila, ali važan utjecaj CryptoKitties na razvoj blockchaina ne treba podcjenjivati. Koncept je toliko zanimljiv jer je jedan od prvih neizmjenjivih tokena blockchain tehnologije – kaže Taudes.

Etheru, bitcoinu i ostalim virtualnim valutama trenutačno je pala popularnost, s padom vrijednosti posljednjih nekoliko mjeseci, no tu korekciju Taudes smatra pozitivnom jer jeftiniji tokeni potiču brži razvoj platforme u budućnosti od čega bi mogli profitirati i umjetnici koji su često financijski u nepovoljnom položaju jer trgovci zarađuju mnogo novca posredovanjem, a na ovaj bi način, poručuje Taudes, velike platforme kao što je Spotify mogle postati nepotrebne. Putem sigurnih blockchain platformi svoja bi djela umjetnici mogli izravno ponuditi kupcima.

Pogledajte kako izgleda FlexPai, mobitel sa savitljivim zaslonom

Ključne riječi

Komentara 1

BS
@bserver
10:45 26.01.2019.

a da prevedete ovaj članak na hrvatski?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije