Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽNI PROSTORI

Za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu prijavile su se četiri kompanije

Tomislav Ćorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.06.2019.
u 17:52

Kao rezultat prvog nadmetanja za kopno trenutno se izrađuju dvije nove istražne bušotine koje bi u narednim tjednima trebale potvrditi i prva nalazišta

Na sjednici Povjerenstva za provođenje nadmetanja za izdavanje dozvola potvrđeno je da su se za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika prijavile četiri kompanije.

Četiri ponuditelja prijavila su se za šest od sedam ukupno ponuđenih istražnih prostora, a kompanije su predale ponude kojima se međusobno nadmeću s 13 različitih radnih programa.

Novi istražni prostori koji su bili predmet nadmetanja nastavak su procesa Vlade Republike Hrvatske s ciljem pokretanja novih investicija, odnosno revitalizacije domaće proizvodnje.

- Na nadmetanje su se prijavile četiri kompanije za šest istražnih prostora. Ovo je pokazatelj važnosti projekta iza kojega stoji ne samo Ministarstvo, nego i Vlada - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu otvoreno je 31. listopada prošle godine, a zainteresirani ponuđači mogli su se prijaviti za 7 istražnih prostora koji se protežu na preko 14 tisuća km2 Panonskog bazena.

- Sada slijedi evaluacija pristiglih ponuda od strane Povjerenstva. Nakon što Povjerenstvo ocjeni pristigle ponude, prema nadležnom ministarstvu će uputiti prijedlog Odluke o odabiru za dodjelu dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, a koju u konačnici donosi Vlada Republike Hrvatske. Izdavanje dozvola preduvjet je za otvaranje postupka pregovora oko usuglašavanja ugovora između Vlade i odabranih ponuditelja. Očekuje se da će cijeli proces biti dovršen do početka iduće godine - rekao je predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

Kao rezultat prvog nadmetanja za kopno trenutno se izrađuju dvije nove istražne bušotine koje bi u narednim tjednima trebale potvrditi i prva nalazišta. Treba istaknuti i kako je u posljednje tri godine, koliko traju istraživanja, u proračune jedinica lokalne samouprave na tom području uplaćeno preko 17 milijuna kuna naknada za površinu istražnog prostora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije