Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Za deset kuna osnovane 8062 tvrtke, nijedna nije ugašena

ilir mučaj
Nel Pavletić/PIXSELL
25.09.2013.
u 08:55

Od 451 tvrtke koje su predale financijske izvještaje 197 imalo dobit, a gubitak njih 240

Prošlo je godinu dana otkako se u Hrvatskoj mogu osnivati tvrtke s temeljnim kapitalom od svega 10 kuna. U tom su razdoblju, prema podacima tvrtke Bisnode, osnovana 8062 jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (JDOO). Samo u 2012. osnovano je 1600 takvih tvrtki, od kojih je financijske izvještaje predala 451. Od toga je 309 tvrtki prikazalo prihod, dok je neko “ozbiljnije” poslovanje s prihodom od 75 tisuća kuna ili više prikazala samo 21. Dobit je prikazalo njih 197, a gubitak 240, dok je 14 tvrtki prikazalo dobit 0 kuna. Samo dvije imaju dobit veću od 75.000 kuna.

Rasadnici radnih mjesta

– Ne postoje neki relevantniji podaci na temelju kojih bi se mogla napraviti analiza. No nijedna takva tvrtka nije ugašena. Njih 52 su u blokadi, a samo 63 su dosad ušle u blokadu – kazao je Benjamin Cerovac, direktor Bisnode. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kažu da osnivanje jednostavnog trgovačkog društva s osnivačkim kapitalom od 10 kuna predstavlja olakšan način osnivanja trgovačkog poduzeća.

– Ovaj je projekt najviše usmjeren k onima koji počinju poduzetnički pothvat temeljen na znanju i uslugama, a manje na velikim investicijama. I zato može zadovoljiti potrebe najviše onih mladih, s manje početnog kapitala, koji kreću u biznis temeljem vlastitih ideja. Ono što je važno jest pretpostavka da će veći dio ovih poduzeća s vremenom prerasti u financijski snažnija poduzeća i postati rasadnik novih radnih mjesta – kaže Anny Brusić iz HUP-a. Iz Hrvatske gospodarske komore ocjenjuju da je mogućnost osnivanja jednostavnih dioničkih društava bio koristan potez koji je pozitivno djelovao na razvoj poduzetničke klime u nas.

– Zbog brzine osnivanja, malog početnog troška i jednostavnosti poslovanja, ovaj je oblik vrlo pogodan za afirmaciju start-up tvrtki, što je, čini se, dijelom i zaživjelo u praksi – kažu u Centru za makroekonomske analize HGK.

U HGK smatraju da je u znatnoj mjeri ostvarena intencija uvođenja JDOO-a koja se svodila na olakšanje ulaska u poduzetnički pothvat, sprečavanje neregistriranih djelatnosti, smanjenje odljeva hrvatskih poduzetnika i olakšavanje stranim poduzetnicima poslovanja u Hrvatskoj. Za cjelovitiju ocjenu stanja još je prerano, poručuju iz Komore.

Osim ideje treba i kapital

S druge strane, iako ne smatra da je institut JDOO-a bilo nešto pogrešno, Mićo Ljubenko, odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo, naglašava da i ne vidi neku posebnu svrhu tih tvrtki.

– Razlog za uvođenje instituta JDOO-a jest što to postoji u EU pa smo mi to morali uskladiti u procesu pristupanja. No, ako netko kreće u biznis, on osim ideje mora imati i neki kapital – vlastiti ili kreditni. Vi morate nakon pokretanja poduzeća imati neki poslovni prostor, plaćati režije, poreze... Ako nemate neki kapital, ne vidim kako bi pogodnost da za 10 kuna temeljnog kapitala možete osnovati tvrtku mogla osigurati perspektivno poslovanje – kaže Ljubenko. Smatra da će se na ovakvo osnivanje tvrtki prije odlučiti neki “studentski projekti” ili klasični start-upovi koji se temelje samo na dobroj ideji, a u idućem razdoblju planiraju riješiti ostale zahtjeve redovnog poslovanja.

>> U blokadi 60.000 tvrtki i 272.000 građana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije