Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak:

Za 49 tisuća kuna: Addiko banka ponovno ovršena zbog euro kredita

Addiko
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.09.2018.
u 08:20

Temelj za ovrhu je prva pravomoćna presuda za preplaćene kamate iz Euro kedita potvrđena na Županijskom sudu u Zadru.

Na Županijskome sudu u Zadru potvrđena je prva pravomoćna presuda za jedan EURO kredit, na temelju koje je Addiko banka d.d., bivša Hypo banka, ovršena za 48.970 kuna, a pripadajuće zatezne kamate u iznosu oko 35.000 kuna bit će ovršene uskoro. Kredit je bio ugovoren na iznos oko 107.000 eura plativo u kunama.

Priopćeno je iz to udruge Franak u čijem se obraćanju javnosti navodi i sljedeće:

Presuda je donesena 21. svibnja 2018. pod oznakom 3 Gž-1477/16-4, a zastupnik tužiteljice bio je zagrebački odvjetnik Nenad Horvat.

Addiko
1/6

Bitni detalji o toj presudi su sljedeći:

- Presuda se odnosi na EURO kredit, i prema toj presudi nema zastare potraživanja niti po EURO kreditu.

- Županijski sud u Zadru prihvaća stav da se kolektivna presuda odnosi i na EURO kredite u onome dijelu koji se odnosi na nepošteno ugovorene kamatne stope.

- Ako bi se takva praksa primijenila i na drugim županijskim sudovima, to bi značilo da se pravomoćna kolektivna sudska presuda u dijelu koji se odnosi na kamatne stope odnosi na sve valute i sve vrste kredita te da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata niti za takve kredite.

- Addiko/Hypo je ovršen za 48.970 kuna, a zatezne kamate oko 35.000 kuna bit će ovršene uskoro.

- Udruga Franak tom presudom dobiva još jednu potvrdu da su stajališta koja godinama iznosi u javnosti, u potpunosti utemeljena na hrvatskome i EU pravu te na relevantnoj sudskoj praksi u Republici Hrvatskoj.

Presuda je izuzetno značajna jer je to prva takva pravomoćna presuda za EURO kredit. Osim te presude saznajemo i za još nekoliko pravomoćnih presuda iz CHF kredita, o kojima ćemo izvijestiti javnost uskoro.

Zaključujemo, svi EURO i KUNSKI dužnici iz kredita koji su ugovoreni prije 2013. s promjenjivom kamatnom stopom koja se mijenja odlukom banke imaju pravo privatnim tužbama zahtijevati vraćanje preplaćenih kamata, a konačno na temelju presude imaju pravo presuđenu preplatu zajedno sa zateznim kamatama i naplatiti od banaka, ako ne milom, a onda ovrhom banke, jer pravomoćna presuda jest OVRŠNA ISPRAVA.

Time dajemo do znanja svima onima koji ne vjeruju kako se banke može ovršiti, da je banka jednako ovršiva kao i svaka druga fizička ili pravna osoba. Isto tako, time dajemo do znanja još jednom da se kolektivna sudska presuda odnosi i na EURO, i na KUNSKE kredite, kada su kamate u pitanju, zaključuje se u priopćenju udruge Franak.

Komentara 7

DU
Deleted user
18:56 17.09.2018.

Vi to zovete bankom.. Maa tu netko dobro pere lovu hypo addiko sad će se zvat Boško Buha ovo meni sliči na Benyhila

LS
Lepi.S
09:01 17.09.2018.

Tako treba malo po džepu i bankare💪💪💪

DJ
djakputnik
11:00 17.09.2018.

Treba dobro upamtiti da je Addiko banka u stvari bivša Hypo banka. Vuk dlaku mijenja, ali ćud ne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije