Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milijunska odšteta?

YouTube u Njemačkoj izgubio spor za autorska prava

'youtube_pxl_pos_290311'
''
20.04.2012.
u 14:29

Sud je presudio u korist Geme, njemačkog udruženja nositelja autorskih prava koje ima oko 60.000 članova

YouTube bi mogao platiti veliku kaznu zbog glazbenih videospotova objavljenih na svojim stranicama, a koje nisu postavili nositelji autorskih prava nego sami korisnici YouTubea, prenosi BBC.

Takvu je odluku, naime, donio sud u njemačkom Hamburgu nakon što je Gema, udruženje koje okuplja nositelje autorskih prava (nešto kao naš ZAMP), tužilo YouTube da je odgovoran za ilegalno širenje sadržaja za koje nema autorska prava.

Traže također da filtriraju sadržaj koji  na YouTube stavljaju oni koji nisu nositelji prava, odnosno da im se to onemogući. Iz Geme su također poručili da YouTube nije učinio dovoljno da se spriječi takvo neovlašteno objavljivanje videospotova.

Predstavnici portala izjavili su da oni ne mogu biti odgovorni za sadržaj koji korisnici stavljaju na portal, no prihvaćaju da treba zaštititi autorska prava.

Sud je presudio u korist Geme koja ima oko 60.000 članova, a YouTube će morati platiti naknadu za autorska prava za svaki glazbeni spot njihovih članova koji je bez ovlaštenja stavljen na portal iako je tužba podnesena zbog sedam spornih spotova.

Iz Googlea, koji je vlasnik YouTubea, za sada nije stigao nikakav komentar.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
15:33 20.04.2012.

. ..kako to..??...di su sad, zagovaratelji..kradje i lopovluka, sa interneta..??

OB
-obrisani-
15:38 20.04.2012.

. .ja, mislio, kradja i ilegalno skidanje sa interneta ..legalno...!! . .tko dijeli moje misljenje...??.. .

DU
Deleted user
15:41 20.04.2012.

Copying is not a theft. Zaguglajte i pogledajte crtić, možda i ACTA-ZAMP zombijima neke stvari postanu jasnije. U međuvremenu mogu samo osuditi odluku suda u Hamburgu i nadati se da odluka nije pravomoćna, te da će ju viši sud poništiti. Za detalje: questioncopyright.org Za nuspojave i kontraindikacije otvaranja očiju obratite se predsjedniku RH. On će vam ih opet nježno zaklopiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije