Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susreti

Wen Jibao: Europa ostaje ključno tržište za kineske devizne rezerve

Jiabao
AFP
17.07.2010.
u 14:29

Kina vjeruje u euro. Europsko tržište je bilo, jest i bit će jedno od glavnih tržišta za kineske devizne rezerve, rekao je kineski premijer Wen Jiabao prilikom susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kina čvrsto vjeruje u euro i za kineske devizne rezerve Europa će ostati jedno od glavnih investicijskih tržišta, izjavio je u petak kineski premijer Wen Jiabao prilkiom susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je u posjetu Kini. Kineski premijer dodao je da će Europa sigurno prevladati sadašnje teškoće, prenosi Bankamagazin.

Izjava se uslijedila tjedan dana nakon što je Kina kupila španjolske državne obveznice u vrijednosti od nekoliko stotina milijuna dolara, signalizirajući da se azijski ulagači nakon dvomjesečne odsutnosti vraćaju na rubna europska tržišta. Izjava Wen Jibaoa, koju je prenijela kineska državna izvještajna agencija Xinhua, do sada je najjači signal obnovljenog kineskog povjerenja u europsko gospodarstvo i zajedničku europksu valutu, koja je u petak prvi ut u dva mjeseca dostigla vrijednost od 1,30 dolara, nakon što su europski lideri u svibnju prihvatili opsežni paket mjera za spas svog gospodarstva.

- Europsko tržište je bilo, jest i bit će jedno od glavnih tržišta za kineske devizne rezerve -, rekao je premijer Wen. - Kao odgovoran dugoročni ulagač, držimo se principa da ulagački portfelj treba raspršiti - dodao je. Kineske devizne rezerve vrijede oko 2,45 bilijuna dolara i najveće su u svijetu.

- U trenutku kada su neke europske zemlje pritisnute krizom zbog inozemnog duga, želio bih reći da je Kina uvijek bila spremna pružiti ruku. Vjerujemo da će Europa zajedničkim naporima međunarodne zajednice prevladati sve teškoće - rekao je kineski premijer.

Njemčka kancelarka pozdravila je javnu podršku Kine europskom gospodarstvu.

- Važno je da je Kina jasno pokazala da vjeruje u euro - rekla je Merkel, pozdravivši prošlomjesečnu odluku kineskih vlasti da olabave tečaj juana. Pozvala je Kinu da svoje gospodarstvo jače otvori stranim kompanijama.

Komentara 2

M1
marin_11
16:58 17.07.2010.

samo neka oni vjeruju euru i evropi, povući će njih evropa u bezdan ......

Avatar Časna seka
Časna seka
22:14 17.07.2010.

Neka ulažu u Balkan, tamo je oduvijek bilo najluđe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije