Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastaje prehrambeni div

Warren Buffett i najbogatiji Brazilac preuzeli Kraft

warren buffett
Foto: Press Association/Pixsell
26.03.2015.
u 17:00

Spajanjem Kraft Fooda i Heinza vrijednim 10 milijardi dolara nastat će veličinom peti svjetski proizvođač hrane

Brazilski investicijski fond 3G Capital iza kojeg stoji trenutačno najbogatiji Brazilac te slavni ulagač Warren Buffet spojit će dvije američke prehrambene ikone, Kraft Food i Heinz za 10 milijardi dolara, čime će biti stvorena peta najveća prehrambena kompanija na svijetu. Vijest su jučer objavile dvije kompanije vrlo brzo nakon medijskih napisa da 3G, inače vlasnik Heinza – poznatog proizvođača umaka od rajčice – namjerava ući u vlasništvo Krafta i spojiti ga s Heinzom.

Brazilski fond dijeli suvlasništvo u Heinzu s investitorom Warrenom Buffettom, a analitičari tvrde da je to putokaz kako Buffettova ulaganja u pojedini sektor znače da ta branša vapi za okrupnjavanjem.

Nova, spojena kompanija godišnje će od prodaje zarađivati 28 milijardi dolara, a na čelu će joj biti sadašnji izvršni direktor Heinza Bernardo Hees. Alex Behring, partner u 3G-u te predsjednik Heinza postat će i predsjednik nove kompanije dok će Kraftov kormilar John Cahill zauzeti mjesto potpredsjednika. Prema procjenama obiju kompanija, do 2017. godine trebalo bi se uštedjeti 1,5 milijardi dolara godišnje.

Nova kompanija zvat će se Kraft Heinz, a zamišljeno je da Kraftovi dioničari dobiju po jednu dionicu nove kompanije te izvanrednu dividendu od 16,5 dolara po dionici, piše Reuters. Dividendu od ukupno 10 milijardi dolara trebali bi financirati 3G i Buffettova kompanija Berkshire Hathaway. Prema najavama, spajanje bi trebalo biti dovršeno u drugoj polovici godine.

Kraft Heinz tako će imati osam brendova čija se pojedinačna vrijednost procjenjuje na više od milijarde dolara te njih pet koji vrijede između 500 milijuna i milijardu dolara. Kraftova tržišna vrijednost prekjučer je iznosila 36 milijardi dolara, a jučer je dionica, nakon objave vijesti, skočila za 34 posto na 82,5 dolara.

Ovo je već peta velika transakcija od 2008. za fond 3G u prehrambenom sektoru. Analitičari smatraju da u spajanju Krafta i Heinza ne bi trebalo biti problema s regulatorima. 

>> Warren Buffett sprema se ulagati u njemačku ekonomiju

Komentara 2

OR
orehnjaca
14:09 27.03.2015.

Dvije kompanije na vrhu ljestvice GMO hrane!!

R0
R00kie
20:19 26.03.2015.

dok se ti "grozni" kapitalisti bogate i gaze naprijed velikim koracima mi i dalje zagovaramo socijalizam...grozan mentalitet imamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije