Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vrijeme vina i maslina - vrijeme u kojem kraljuju enolozi i tehnolozi

Vrijeme vina i maslina
Foto: Promo
1/6
30.10.2019.
u 10:02

Asortimani Vina Belje i Vina Laguna se međusobno nadopunjuju, kompanije imaju nekoliko vrlo cijenjenih i nagrađivanih brendova, a vinarije se natječu u premium segmentu i uzimaju brojne nagrade za svoja vina. Zajedno osiguravaju raznolikost ponude te kvalitetu i količine koje mogu zadovoljiti vrlo zahtjevna tržišta

Pred vratima je Martinje. Krštenje mladog vina, osobito važno u središnjoj Hrvatskoj i Zagorju. U vinskim podrumima je najužurbanije doba godine. Crta ispod ubranih količina grožđa i njegove kvalitete je podvučena, a mlado vino samo što nije poteklo. U vinskim kućama, enolozi su sad kraljevi procesa, o njihovoj kreaciji i onome što će oni stvoriti u boci, ovisi cijela godina.

Primjerice, istarska Vina Laguna sa svojih 600 ha vinograda ukupno preradila 4.600 tona grožđa. Berba je bila iznimno dobra za Malvaziju Istarsku u svim kategorijama, dok će fokus crnih vina biti u svježim kategorijama za bržu potrošnju.

Agrolaguna tako ove godine ima 3,2 milijuna litara vina što je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika u doba cvatnje, nešto manje od višegodišnjeg prosjeka.

Foto: Arena Hospitality Group

Baranjska Vina Belje će sa svojih 650 ha vinograda od kojih je više od 80 posto pod nasadima graševine, ove godine imati oko tri milijuna litara vina. Enolozi su zadovoljni urodom i očekuju iznimno dobru kvalitetu vina. Sve grožđe je brano u optimalnoj zrelosti, a najbolje pozicije predviđene za premium vina su, kao i svake godine, brane ručno.

Poveznica Baranje i Istre

Malo je poznato da prema prijevodu s mađarskog izvornika, ime Baranja znači – majka vina. Ime je u ovom slučaju doista znak – vinogradarstvo i vino u Baranji su gotovo dva tisućljeća – još od vremena rimskog cara Marka Aurelija Proba. Kombinacija prapora (žutog poroznog sedimenta koji su nanijeli dunavski vjetrovi) i černozema, bogate crne zemlje koju su na obale nanijele dunavske vode, vrlo je pogodno za uzgoj vino loze. Les lozi daje mineralnost, a crna zemlja obilje hrane za rast i razvoj loze.

Na suprotnoj strani hrvatske dijagonale, na poluotoku na kojem se susreću alpska i mediteranska klima, na crvenom tlu bliže moru i na bijelom tlu bogatom kalcijevim mineralima na uzvisinama unutrašnjosti, još od antičkih vremena rastu čuvene istarske vinske sorte- drevni teran i malvazija, ali i merlot i pinot sivi.

Foto: Arena Hospitality Group

Vinsko bogatstvo te dvije hrvatske regije danas spaja Fortenova grupa unutar koje posluju najveće vinske kompanije tih regija - Belje i Agrolaguna. Asortimani koji se međusobno nadopunjuju, nekoliko vrlo cijenjenih i nagrađivanih brendova, vinarije koje se natječu u premium segmentu i uzimaju brojne nagrade za svoja vina, osiguravaju raznolikost ponude te kvaliteta i količine koje mogu zadovoljiti vrlo zahtjevno tržište i izvrsna su baza za jačanje izvoza. Vina Laguna i Vina Belje ukupno godišnje proizvedu oko 6,5 milijuna milijuna litara vina odnosno 40 posto ukupnih količina malvazije proizvedene malvazije u Hrvatskoj te oko 10 posto ukupnih količina domaće graševine. Pritom Graševinu Belje stručnjaci ocjenjuju jednom od najkvalitetnijih graševina na tržištu. Portfelju Fortenovinih vina svakako treba dodati i oko 100.000 litara Portugizca, mladog vina iz Mladinih podruma, kao i njezin sve cjenjeniji pjenušac. Kad se tome dodaju tradicionalne beljske delicije i Agrolagunini sirevi i maslinova ulja, Fortenova grupa u svom okrilju ima potpuno zaokruženu prehrambenu priču dviju regija.

Foto: Arena Hospitality Group

OI Istria od ove berbe s certifikatom izvornosti ZOI Istra

Naime, gotovo na jednak način kao i enolozi u vinskim podrumima, tehnolozi u uljarama u ovom razdoblju godine strepe nad svakom kapi maslinovog ulja. Berba maslina u Hrvatskoj je u punom jeku, pa tako i u Agrolaguni koja od maslina sa 65.000 vlastitih stabala smještenih na 5 lokacija odnosno 220 ha maslinika, daje između 10 i 15 posto svih količina maslinovog ulja proizvedenog u Istri.

Ove godine se, slično kao i kod grožđa, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, očekuje nešto manji urod maslina. No, bez obzira na to, kvaliteta ulja Ol Istria, kažu u Agrolaguni bit će jako dobra. Okusom ne pretjerano gorka ili pikantna ali izražene voćnosti. S ovogodišnjom berbom brend OL Istria dobit će i certifikat kontrolirane oznake izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ZOI Istra, što podrazumijeva strogu kontrolu isključivo istarskog podrijetla ploda maslina.

Obje vinske kuće Fortenova grupe svoja vina dijele u tri linije.
Vina laguna ima Select, Festigia i Festigia riserva liniju. Dok su u liniji Select svakodnevna laka istarska vina, Vina Laguna Festigia je linija vrhunskih su vina. Vina Laguna Festigia Riserva su najbolje od najboljeg, a dobiveno je isključivo iz ručne berbe, selekcijom najboljeg grožđa s najboljih položaja, ograničene serije.

Vina Laguna redovito osvajaju prestižne nagrade na svjetskim natjecanjima. S novim zlatima upravo su se vratila s jednog od najprestižnijih europskih enoloških natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“. To je jedino enološko natjecanje na svijetu koje se fokusira na Merlot i Cabernet i njihove mješavine, a održava se pod pokroviteljstvom prestižne međunarodne organizacije OIV - International Organisation of Vine and Wine. Na njemu su Castello Festigia, Riserva LV i Merlot Festigia osvojili zlato, a vino Merlot Festigia i nagradu za najbolje hrvatsko vino na tom natjecanju po odabiru novinara sudaca.

Vina Belje također imaju Select liniju te linije Premium i Goldberg. Belje vina iz linije Select proizvode se od ručno branog grožđa iz više mladih vinograda. Vina iz linije Premium dolaze s vrhunskih položaja, iz najsunčanijih redova vinograda. Grožđe se bere ručno, vina odležavaju na finom talogu nakon čega prelaze u velike bačve od slavonskog hrasta. Vina iz linije Goldberg proizvode se od grožđa s najboljih čokota oko kojih nema mnogo humusa. Berba se obavlja u više faza, tako da u svakoj butelji Goldberga ima grožđa iz kasnih berbi. Prije puštanja na tržište ta vina odležavaju i godinu dana u buteljama, a pune se u ograničenim količinama.

Među brojnim svjetskim nagradama i priznanjima za vina Belja posebno se ističu Zlatna medalja i Regionalni trofej Decantera 2010. za vrhunski merlot berbe 2008. te zlatna medalja i regionalni trofej Decantera 2014. za graševinu Goldberg iz berbe 2006. te brojne zlatne medalje s ocjenjivanja Mundus vini za vrhunsku graševinu i cabernet sauvignon.

Važna potvrda kvalitete su srebrne medalje Decanter i Mundus Vini za select kvalitetnu graševinu, najprodavanije vino iz Belja.

U proizvodnji maslinovih ulja danas su apsolutni trend sortna maslinova ulja. Poput vina, i ulje se može proizvesti kao jednosortno ili kao kupaža više sorti. Pod imenom Ol Istria nalaze se sortna maslinova ulja Picholine, Pendolino, Ascolana, Leccino te autohtona sorta Istarska bjelica, te ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno odabirom nekoliko sorti maslina izvanredne kvalitete.

Foto: Arena Hospitality Group

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije