Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energy Market Forum III

Vrijeme je da se lokalni distributeri plina konsolidiraju i prilagode tržišnom načinu poslovanja

Zoran Miliša
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
16.07.2015.
u 12:05

Sa Zoranom Milišom, predsjednikom uprave RWE Plina i panelistom na regionalnoj konferenciji Energy Market Forum III., koja će se u organizaciji Poslovnog dnevnika održati 23. rujna u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, razgovarali smo o trenutačnom stanju na hrvatskom tržištu plina te procesima i izazovima koje ga očekuju u budućnosti

Kako vidite situaciju na hrvatskom tržištu plina i koji su glavni problemi?
U Hrvatskoj je tržište plina tek „napola“ liberalizirano, odnosno liberalizirano je u segmentu opskrbe poslovnih subjekata. Trenutno u Hrvatskoj posluje nekoliko desetaka tvrtki koje se bave opskrbom plinom poslovnih korisnika. Kad je riječ o opskrbi kućanstava, cijene su odlukom Vlade regulirane još iduće dvije godine te kućanstva i dalje opskrbljuju isključivo lokalni distributeri.

Gdje vidite tržišnu nišu za RWE?
U RWE-u smo trenutno fokusirani samo na poslovne subjekte, kojih od veljače, kad smo počeli opskrbu plinom, do danas imamo već 500-tinjak. Naša ponuda namijenjena je svim poslovnim korisnicima, i velikim i malim. Naša usluga je dostupna u cijeloj Hrvatskoj, bez obzira na to s kojim opskrbljivačem neki korisnik trenutno ima ugovor i na čiju distribucijsku mrežu je spojen. Naša prednost je u tome što svoju ponudu individualno prilagođavamo svakom pojedinom korisniku te nudimo prihvatljive cijene i količine plina potrebne za njegovo poslovanje. Kao dio velike multinacionalne kompanije koja opskrbljuje plinom oko osam milijuna korisnika diljem Europe, RWE Plin je u stanju isporučiti potrebne količine plina i najvećim poslovnim korisnicima. RWE isporučuje prirodni plin čak i Ukrajini koja nastoji smanjiti svoju ovisnost o uvozu ruskog plina.

Koji će biti glavni izazovi na hrvatskom tržištu plina u narednim godinama?
Bitno je jasno definirati najvažnije ciljeve liberalizacije tržišta plina. Mi vjerujemo da je liberalizacija proces koji se mora provesti na dobrobit cijele zajednice, prije svega krajnjih korisnika, koji tako dobivaju najbolju moguću uslugu i najniže cijene. Iako je liberalizacija tržišta plina u segmentu kućanstava nakratko odgođena, ona nije zaustavljena, i vjerujemo da će se za dvije godine proces nastaviti. Međutim, lokalni distributeri, nažalost, još uvijek ne prihvaćaju činjenicu da je plin tržišni proizvod. Umjesto da se prema opskrbljivačima odnose kao prema svojim partnerima, lokalni distributeri pokušavaju zaustaviti dolazak tržišnih opskrbljivača, što je potpuno pogrešna logika. Smatramo da bi bilo jako dobro kad bi lokalni distributeri iskoristili ove dvije godine za prilagodbu tržišnom načinu poslovanja te se konsolidirali. Naime, neodrživo je stanje u kojem imamo tridesetak lokalnih distributera u Hrvatskoj, ako tržišna logika nalaže da ih je potrebno svega tri ili najviše četiri.

Saznajte više o konferenciji Energy market forum!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije