Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS:

Vrijednost izvršenih građevinskih radova 15,4 posto veća nego 2018.

Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
09.03.2020.
u 11:53

Ukupna vrijednost novih narudžbi građevinskih radova tijekom prošle godine iznosi 23,04 milijarde kuna.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u prošloj godini veća je za 15,4 posto u odnosu na 2018., a vrijednost novih narudžbi je povećana za 20,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se odnose na poslovne subjekte s 20 i više zaposlenih.

Samo u četvrtom lanjskom tromjesečju, vrijednost građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima izvele tvrtke s 20 i više zaposlenih veća je za 9,2 posto nego u istom tromjesečju godinu prije, a vrijednost novih narudžbi povećana je za 22,5 posto.

Ukupna vrijednost novih narudžbi građevinskih radova tijekom prošle godine iznosi 23,04 milijarde kuna i to 11,1 milijardu kuna za radove na zgradama i 11,9 milijardi kuna na ostalim građevinama.

Ukupna vrijednost radova koji su u tom razdoblju već izvedeni iznosi 26,3 milijarde kuna. Od tog iznosa, tvrtke s 20 i više zaposlenika s vlastitim su radnicima izvele radove vrijedne 17,9 milijardi kuna, a s podizvođačima 8,4 milijarde kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da se manji dio ukupne vrijednosti građevinskih radova izvedenih s vlastitim radnicima odnosno 8,5 milijardi kuna, odnosi na radove na zgradama, dok je vrijednost radova izvedenih na ostalim građevinama iznosila 9,4 milijarde kuna.

Najveći dio tog iznosa, po 33,4 posto, odnosi se na nestambene zgrade i prometnu infrastrukturu. Izvršeni radovi na cjevovodima, komunikacijskim i energetskim vodovima zauzimaju 15,6 posto, stambenim zgradama 14,3 posto, složenim građevinama na industrijskim prostorima dva posto i ostalim građevinama 1,3 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije