Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova presuda za CHF

Vrhovni sud: I pravne osobe imaju pravo na preplaćene kamate – Addiko bi mogao vratiti oko 400.000 kuna

Dusko Jaramaz/PIXSELL
14.09.2021.
u 12:19

Iako pravna osoba nema pravo na zaštitu utemeljenu na kolektivnoj presudi, ima pravo na zaštitu utemeljenu na obveznom pravu

Vrhovni sud odbacio je reviziju Addiko banke na pravomoćnu odluku Visokog trgovačkog suda da i pravne osobe imaju jednako pravo na preplaćene kamate kao i fizičke osobe u CHF kreditima.

Da podsjetimo, rješenjem Pž-5087/2017 od 23. srpnja 2020. suci VTS-a Raoul Dubravec, Draženka Deladio i Josip Turkalj, preinačili su i ukinuli presudu Trgovačkog suda u Splitu, Stalne službe u Dubrovniku te je utvrdili da je za klijenta odvjetnika Srđana Kalebote i Mate Glibote, tvrtku Glumac-Export iz Dubrovnika, ništetna ugovorna odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi koja se mijenjala odlukom Addiko banke u ugovoru o kreditu s valutnom klauzulom u CHF.

Također, sud je ukinuo dio presude kojim je odbijen tužbeni zahtjev za isplatu na temelju ništetnosti i troškove postupka te postupak vratio na prvi stupanj radi utvrđenja preplaćenih iznosa kamata i pripadajućih zateznih kamata te radi utvrđenja sudskih troškova. Addiko je uložio reviziju na pravomoćnu presudu i rješenje, ali je Vrhovni sud 7. travnja 2021. tu reviziju odbacio. O presudi je izvijestila Udruga Franak.

U kreditu o kojem je Vrhovni sud odlučivao bila je ugovorena fiksna kamatna marža od 4,25 posto kojoj se dodavala vrijednost tromjesečnog CHF Libora. Kredit je iznosio 319.000 CHF. Iako pravna osoba nema pravo na zaštitu utemeljenu na kolektivnoj presudi, ima pravo na zaštitu utemeljenu na obveznom pravu, a prema preliminarnim izračunima Addiko zajedno sa zateznim kamatama duguje oko 30.500 CHF u kunskoj protuvrijednosti, dok zajedno sa zateznim kamatama duguje oko 400.000 kuna, odnosno oko 30 posto vrijednosti realiziranog CHF kredita u kunama.

Udruga Franak poziva sve pravne osobe koje su ugovorile ugovore o kreditu prije 2013. da im se jave na adresu: franak.tuzbe@gmail.com i saznaju imaju li pravo na tužbu radi vraćanja preplaćenih kamata, i to bez obzira na valutu kredita, jer kamate su nezakonito naplaćivane i u kunskim, i u euro, i u CHF kreditima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije