Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 2020. u nadzornom odboru

Vlahović nakon 25 godina odlazi s čela Adris grupe!

Ante Vlahović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
12.06.2019.
u 12:32

Ante Vlahović: Nova znanja i težnja prema izvrsnosti pretpostavke su konkurentnosti bez koje nema održivosti u globaliziranom svijetu. Dugoročnom rastu i održivosti tvrtke podredili smo sve!

Prvi čovjek rovinjske Adris grupe, Ante Vlahović, nakon 25 godina vođenja kompanije s mjesta predsjednika uprave seli se na čelo Nadzornog odbora. Kao najveći pojedinačni dioničar i čelnik NO-a i dalje će usmjeravati tvrtku, ali od početka 2020. godine više neće biti u svakodnevnom operativnom poslovanju. Tko će naslijediti Vlahovića znat će se uskoro, kažu u kompaniji.

U Nadzorni odbor kompanije ulazi i Vitomir Palinec, direktor financija Adris grupe, čiji mandat počinje zaključenjem Glavne skupštine na kojoj je izabran. Damir Vanđelić, donedavni čelni čovjek Croatia osiguranja, nedavno je ušao u upravu Adris grupe, a u kompaniji su ostavili prostora za još neke kadrovske promjene do kraja godine.

Novi ciklus ulaganja

‘Adris je Adris’, komentirao je Vlahović kada ga je Večernji list krajem 2018. izabrao za gospodarstvenika godine želeći istaknuti da su kompaniju vodili po kriteriju izvrsnosti i postavljajući visoke ciljeve. Pred dioničarima okupljenima na Glavnoj skupštini u utorak poručio je da Adris bolje koristi svoje resurse i uspješnije upravlja poslovnim procesima.

– Adris ima prepoznatljivu korporativnu kulturu. Naši korijeni sežu u daleku 1872. godinu. Od prijašnjih generacija naslijedili smo privrženost tvrtki i radišnost svojih zaposlenika. Osvijestili smo potrebu i stvorili naviku otvorenosti novim znanjima. Nova znanja i težnja prema izvrsnosti pretpostavke su konkurentnosti bez koje nema održivosti u globaliziranom svijetu. Dugoročnom rastu i održivosti tvrtke podredili smo sve! Pobjeđujemo jer imamo strast za pobjeđivanjem. I dok je budemo imali, vjerujte mi, pobjeđivat ćemo – zaključio je Vlahović pa najavio dobru dividendu za dioničare i novi ciklus ulaganja.

Za dividendu će Adris grupa izdvojiti 298,5 milijuna kuna pa će tako svaki dioničar dobiti po 18,2 kune po dionici, i to 19. srpnja ove godine. Novi investicijski ciklus uključuje tri milijarde kuna ulaganja do 2023. godine, pri čemu će glavnina investicija, vrijednih 2,2 milijarde kuna, biti plasirana u turizam, odnosno u daljnje podizanje kvalitete usluge turističkog dijela posla. Investicije u zdravu hranu vrijedne su 262 milijuna kuna, a u osiguranje 435 milijuna kuna. Adris danas čine tri rastuća i dugoročno održiva posla koje obilježava jasno definirana poslovna politika i upravljačko znanje. Kompanija je u posljednjih petnaest godina povećala prihode deset puta, dobit trideset puta, a vrijednost kapitala čak pedeset puta. Broj zaposlenih povećao se dvadeset puta, a vrijednost dionica više od sto puta!

Vlahović je na Skupštini podsjetio dioničare svoje tvrtke da je u posljednjih deset godina Adris uložio 8,2 milijarde kuna u stjecanje vlasničkih udjela u zdravoj hrani, turizmu i osiguranju. U turizam je tako plasirano više od četiri milijarde kuna. Tri četvrtine dionica kompanije i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika.

Kraj jedne ere

Adris grupa lani je ostvarila 5,79 mlrd. kuna prihoda, što je povećanje od pet posto. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 5,06 milijardi kuna i 16 posto su veći nego 2018. Na domaćemu tržištu ostvareno je 3,55 milijardi kuna prihoda, a na inozemnim tržištima 1,51 milijarda kuna, ili 12% više u usporedbi s prošlogodišnjim. Neto dobit iznosi 446 milijuna kuna, što je rast od 19%.

Vlahović se ponovno osvrnuo na okruženje u kojem živi i posluje pa istaknuo da su “nepovoljne socioekonomske prilike, izraženi antipoduzetnički mentalitet i opće društvene okolnosti koje, prema istraživanjima, pokreću i masovno iseljavanje iz Hrvatske, obilježili proteklu godinu”.

– Adris je, usprkos tomu, ostvario rast svih svojih poslova, poduzeti su strateški pomaci na razini grupe i stvorene pretpostavke za daljnji rast i razvoj potpomognut snažnim investicijskim ciklusom – zaključio je biznismen. Ovo je kraj jedne ere s obzirom na to da je Vlahović kompaniju vodio 25 godina te da se transformirala iz proizvođača duhana u vodećeg hotelijera.

VIDEO Split: Prva vožnja prigradskog vlaka od Kopilice do Rive:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
13:01 12.06.2019.

Jugo tajkuni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije