Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomski institut

Vladine smjernice mogu biti dovoljne za zadržavanje rejtinga

vlada
Patrik Macek/PIXSELL
31.01.2012.
u 13:24

U 2012. godini očekuje se pad ukupne gospodarske aktivnosti od 0,3 posto

Objavljene Vladine smjernice za pripremu ovogodišnjeg proračuna nagovještavaju čvrste korake prema smanjenju deficita, što bi do donošenja proračuna moglo biti dovoljno za dobivanje povjerenja financijskih tržišta i sprečavanje pada kreditnog rejtinga s negativnim ekonomskim posljedicama, piše u priopćenju Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), izdanog u povodu objavljivanja novog broja publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly.

Uz ovo optimistično predviđanje što se kreditnog rejtinga tiče u publikaciji Ekonomskog instituta navodi se da je u trećem tromjesečju prošle godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo rast BDP-a od 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2010. Iako je prvi put od 2008. godine ostvaren porast BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, raspoloživi podaci za posljednje tromjesečje upozoravaju na ponovno smanjenje aktivnosti.

Ekonomski institut Zagreb stoga je smanjio svoju procjenu rasta BDP-a za 2011. na 0,2 posto. Procjenjuje se da je gospodarstvo na prijelazu godine ušlo u novu recesiju, pa se u 2012. očekuje pad ukupne gospodarske aktivnosti od 0,3 posto. Stabilizacija ekonomija eurozone i prvi učinci reformi u domaćem gospodarstvu trebali bi omogućiti blagi oporavak u 2013., uz rast BDP-a od 1,0 posto. Uz ove su prognoze povezane značajne neizvjesnosti koje uključuju mogućnost ostvarivanja pesimističnijih scenarija. Uz neizvjesno stanje u eurozoni, to se posebno odnosi na domaći fiskalni sektor i ostvarenje planirane fiskalne konsolidacije, ističe se u priopćenju.

Komentara 35

Avatar dsonjic
dsonjic
14:26 31.01.2012.

Kaj dajete minuse. Pa ovo je gore i bit će gore od onog što je bilo.

Avatar dsonjic
dsonjic
13:49 31.01.2012.

Razlog za zadovoljstvo od 300% posto. PS. Josipović bacio oko na HRT.

OB
-obrisani-
14:25 01.02.2012.

Blago nama sada imamo \"smjernice\", a ostalo je na čekanju, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha. I tako dalje, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije