Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI TO DOVOLJNO

Vladine mjere za spas gospodarstva

Vlada - sjednica
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
25.03.2020.
u 11:45

Najveći interes tvrtke su pokazale za državnu potporu za isplatu plaća koju je za dan i pol zatražilo oko 7400 tvrtki za 40 tisuća radnika.

Pritisnuti kritikama iz poduzetničkih krugova, predsjednik Vlade i njegov najuži gospodarski tim još su jednom pred televizijskim kamerama ponovili što je Vlada pripremila kako bi pomogla tvrtkama, a premijer kaže da je to tek početak te da će se mjere dorađivati ovisno o razmjerima ekonomske krize i duljini blokada. 

Mjera 1

Minimalna plaća za tri mjeseca od 3250 kuna svima kojima je zabranjen rad odlukama stožera, imaju pad prihoda veći od 20 posto te se nalaze u djelatnostima koje su izričito spomenute u odluci. Svi podaci nalaze se na stranicama Zavoda za zapošljavanje. Osigurano 5 milijardi kuna

Mjera 2

Odgoda plaćanja poreza na tri mjeseca uz mogućnost odgode na još tri mjeseca. Dug bi se poslije vraćao kroz dvije godine. Odgoda se osigurava samo tvrtkama koje imaju ili će imati smanjenje prihoda od 20 i više posto. 

VIDEO: Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Mjera 3

Novost je da se odgoda plaćanja odnosi i na male poduzetnike u sustavu PDV-a čiji su godišnji prihodi manji od 7,5 milijuna kuna. Takvih je 93 posto. Svi potrebni dokumenti nalaze se na stranicama Porezne uprave, najbolje je zahtjev uputiti elektronskim putem

Mjera 4

HBOR, HAMAG i Bicro, državna razvojna banka i agencije nude moratorij na otplatu postojećih kredita, dodatna jamstva i nove kreditne linije uz povoljnu kamatu i s počekom kod otplate kredita. Nove su linije posebno otvorene za mikro, mala i srednja poduzeća

Mjera 5

Ubrzava se isplata za ugovorene projekte koji se financiraju iz europskih fondova te se postotak novca koji će se isplatiti po ubrzanoj proceduri diže na 75 posto. Na taj način novac će u Hrvatsku stići dva mjeseca prije nego što bi inače došao

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar krmenadla
krmenadla
12:55 25.03.2020.

Mislim da je tih 3250kn sasvim korektna cifra i ne vidim razlog zasto bi poduzetnici imali sto za prigovoriti.

Avatar stars
stars
13:00 25.03.2020.

Mislim da svi trebaju imati razumjevanja i strpljenja jer ovo nitko nije mogao ocekivati. Radi se o velikim svotama novca i treba paziti na svaku kunu, jer nas cekaju jos teza vremena.

MI
MirkoPlazibat
12:58 25.03.2020.

Da je neka druga vlada trenutno na vlasti bilo bi velikih problema. Ali kako je Plenki uspio nadoknaditi zaostatke prijasnjih vlasti, nadam se da ce nas isto tako izvuci iz ove grozne situacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije