Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetika

Vlada se bojala reakcije na poskupljenje naknada za OIE obnovljive izvore

24.08.2018.
u 19:37

Operatreri imaju obvezu otkupa sve energije iz OIE u po svojem tržišnom udjelu, a cijenunaknada moraju ukalkulirati u račune

Iako je liberalizacija tržišta električne energije u Hrvatskoj na snazi već nekoliko godina, većina igrača tvrdi da je tržište i dalje uglavnom regulirano te da HEP i dalje koristi svoj monopolistički položaj. To se možda i najbolje ugleda na funkcioniranju Hrvatske burze električne energije – CROPEX koja trguje samo minimalnim količinama struje, a nedavno se i spojila s istovjetnom slovenskom burzom. Poseban je slučaj reguliranje tržišta obnovljivih izvora energije (OIE) koje je u svojevrsnom vakuumu jer je zakon koji bi uredio taj sektor već više puta prolongiran. Ukupan volumen subvencija za OIE je narastao, a Vlada do sad nije imala snage odlučiti hoće li tu višu cijenu platiti građani ili operateri.

Postizanja ravnoteže interesa

Vlada je jučer uputila u saborsku proceduru, na prvo čitanje, prijedloge izmjena i dopuna zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE) te o energetskoj učinkovitosti, kojima je cilj daljnja liberalizacija tržišta električne energije, promicanje uporabe energije iz obnovljivih izvora, kao i ostvarivanja ušteda u njenoj potrošnji. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić kazao je da se u ove izmjene išlo zbog daljnje liberalizacije tržišta te postizanja ravnoteže interesa operatera i OIE sektora.

– Prijedlogom zakona propisuje se obveza opskrbljivača električne energije da otkupljuju određen udio izražen u postotku u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača električne energije, dok bi preostali udio od ukupno neto isporučene električne energije povlaštenih proizvođača hrvatski operator tržišta električne energije prodavao na tržištu električne energije – kaže Milatić.Iz udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), koja okuplja 80% projekata OIE u našoj zemlji, pozdravljaju da se nešto pokrenulo nakon što se gotovo tri godine od donošenja zakona o Obnovljivim izvorima energije nije događalo ništa.

– Važno je istaknuti da EU sa svojim energetskim politikama ide prema donošenju jednog zakona, zakona o energiji, u kojem su primarno zastupljeni OIE jer 80% svih novih energetskih investicija u Europi su iz OIE. Sve ostalo su podzakonske izmjene koje se usklađuju promjenama na tržištu i novim tehnologijama – kaže Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a.

Isplaćeno 1,9 milijardi kuna

Dodaje da već dvije godine predlažu održivo rješenje problema financiranja domaćih resursa u Hrvatskoj vezano uz obvezu otkupa zelene energije od strane opskrbljivača.

– Opskrbljivači kupuju i prodaju na tržištu, a udio EE iz poticanog sustava nije tržišna kategorija i upravo zato i sami proizvođači smatraju da poticani model ne smije uzrokovati gubitke opskrbljivačima. Proizvođači u poticanom sustavu imaju svoja stečena prava koja se ne smiju mijenjati – kaže M. Pokrovac.

Radi se o projektu Transparentno koji predviđa ukidanje postojećeg sustava naplate naknade za OIE te da se svakom potrošaču na računu jasno naznači koliki udio njegovog računa otpada na obnovljivu energiju i subvenciju za nju. U Hrvatskoj je u sustavu poticaja ukupno 766 MW instalirane snage OIE, a od čega 573 MW otpada na vjetroelektrane. Lani je ukupno isplaćeno 1,9 milijardi kuna za 2,27 TWh električne energije iz obnovljivih izvora.

 

Komentara 1

BF
bf2
20:56 25.08.2018.

i što bi sada trebali uništiti nacionalnu energetsku kompaniju kako bi se dalo dovoljno prostora strancima? i još po mogućnosti privatizirati HEP kako bi nas EK pohvalila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije